27 апр 2020

По Гергьовден изберете експертността

StGeorge1От 08.04.2020 г. Институтът за изследване на изкуствата при БАН предоставя на сайта си свободен достъп до свои редки и скъпи издания. През първите две седмици от тази инициатива 14-те книги са свалени около 4 000 пъти, което окуражи учените да продължат с тази инициатива, тъй като тези заглавия са стигнали вече до тясно професионалната гилдия през годините, но очевидно към тях вече проявяват интерес по-широк кръг от читатели в България и чужбина. Социалният ефект от подобен почин бе насочен към задържане на повече хора у дома в дните на пандемия и за борба срещу нарастващата тревожност, породена от изолацията. Наблюдавайки обаче негативните прояви за нарушаване на противоепидемиологичните мерки по време на пасхалния цикъл, както ширещата се безотговорна жажда за изява в медийното пространство против логиката на здравеопазването, паническото търсене на произволни авторитети с паранормални идеи, учените и служителите на ИИИзк – БАН решиха да не спират да допринасят за по-лекото съзнателно спазване на мерките срещу разпространението на заразата.
            След Възкресение Христово още автори продължават да предоставят свои нови изследвания за безплатно сваляне – разширява се кръгът от тематика – включват се монографии и сборници, посветени на театрознанието и кинознанието http://artstudies.bg/?page_id=12195
Сред новопредоставените заглавия е и монографията на А. Куюмджиев „Стенописите в главната църква на Рилския манастир“. Става дума за изследване, което бе отличено с наградата „Питагор“ за най-добра монография на 2015 г., което освен с огромна научна стойност, е репрезентативно и се подарява например на чуждестранни делегации, гостуващи на МОН; то бе връчено като подарък на вселенския патриарх Вартоломей I при последното му посещение в София и т.н. С други думи, предлаганите от ИИИзк – БАН книги са актуални, качествени и ценни, а техните автори и издателят се отказват доброволно от приходите, които им носят, за да допринесат, макар скромно, за одухотворяването на обществото и неговото здраве. И понеже хиляди се доверяват на нашата експертиза в областта на историята на изкуството, препоръчваме всички да се вслушат в съветите на лекарите по време на Гергьовден и останалите почивни дни!

проф. д-р Емануел Мутафов, директор на Институт за изследване на изкуствата