12 окт 2020

Анри Кулев е носителят на наградата „Съживено наследство“ на Института за изследване на изкуствата на БАН

DSC_0025
Годишната награда на Института за изследване на изкуствата – БАН „Съживено наследство/Animated Heritage" беше връчена на проф. Анри Кулев за филма му „Имало една война“ на церемония в Дома на киното на 9 октомври по време на закриването на неговата изложба от ескизи към филма. Отличието се дава от Научния съвет на ИИИзк – БАН за особен принос в творческата интерпретация на традициите и ценностите от българското и световно културно наследство в съвременно произведение на изкуството.

DSC_0021
Филмът разказва за 14-дневната война между България и Сърбия през 1885 г. Той обаче не е възстановка на исторически събития, а представя една необичайна творческа интерпретация на редица знакови образи от художествената ни литература – Бай Ганьо, Андрешко, Иван Вазовия хъш от „Немили-недраги“. Режисьорското майсторство на Анри Кулев се крие в способността да изгражда нови културни кодове върху традицията по един особен, почти фантастичен начин. Филмът „Имало една война“ може да се определи едновременно като глобален, но и като локален, защото по свой начин дефинира мястото на българите и нашата история.

DSC_0005

Анри Кулев е значима фигура в българската култура със силно изразен авторски почерк. Той е режисьор, художник, аниматор, продуцент на повече от 70 анимационни, документални и игрални филми. Творбите му имат множество национални и международни награди – още от нео-авангардните му анимации от 70-те години на ХХ век до зрелите размисли за смисъла на живота, нацията, историята в късните му документални и игрални филми.

DSC_0042Наградата „Съживено наследство / Animated Heritage“ на Института за изследване на изкуствата на БАН е учредена през 2016 г. и Анри Кулев е нейния четвърти носител. Тя представлява статуетка – авторска реплика на идолна пластика от V хил. пр. Хр., намерена при разкопки в с. Хотница, дело на скулптора Симеон Симеонов, изработена с любезното съдействие на РИМ – Велико Търново.