18 яну 2023

Представяне на брой 4 на списание „Проблеми на изкуството“ – Нови подходи в историята на киното

j20230117_0011 - CopyНовият четвърти тематичен брой на списание „Проблеми на изкуството“ беше представен на 17 януари в залата на Института за изследване на изкуствата на ул. Кракра 21. Книжката събира 7 статии и 4 рецензии, обединени от съставителя на броя доц. Александър Донев под темата New Cinema History / Нови подходи в историята на киното. 

Събитието е първото от серията представяния на броевете на списание „Проблеми на изкуството“, планирани като част от честванията по повод 75-годишнината на Института, съобщи проф. Йоана Спасова-Дикова, директор на ИИИзк и подчерта, че самото издание също има годишнина – 55 години от излизането на неговия първи брой.

j20230117_0021Съставителят на броя доц. Александър Донев представи на кратко темата на броя и публикациите в него като отдели специално внимание на водещата статия в броя, на покойния вече колега и дългогодишен директор на Института проф. Александър Янакиев. „Пътища, пътници, филми“ е и последното му изследване, представено на конференция в Атина през 2015 г.

В броят са включени още текстовете на: Петър Кърджилов, Боян Ценев, Росен Спасов, Деян Статулов, Мая Недялкова, Димитрина Попова, Александър Донев, Стивън Ботомор, Петя Александрова и Георги Каприев. 

На събитието присъстваха авторите в броя, колеги и приятели на списание „Проблеми на изкуството“ и на Института за изследване на изкуствата.

Снимки: Юлия Станева