23 май 2018

Изложба „Българските художници за децата“ в Нов български университет

Plakat-izlozba_NBUОт 30-ти май до 30-ти юни на алеята пред Аулата на Нов български университет ще бъде експонирана пътуващата експозиция, представяща дългосрочния проект на Институт за изследване на изкуствата „Българските художници за децата“, която се реализира със съдействието на галерия „УниАрт“.
Поредицата „Българските художници за децата“ предлага срещи с творци с утвърдено амплоа, но не толкова известни с творчеството си за малките. Основна цел на проектите е да посочат потенциала на техните произведения във възпитанието на образната култура на децата. Представените художници – илюстратори на детски книжки и списания, използват като важен източник на вдъхновение в работата си българските традиции и фолклор.
Опирайки се на авторски художествени образци, екип от специалисти подготвя задачи и игрови модели, чрез които деца от различни възрастови групи имат възможност да се запознаят с творчеството на българските художници и да получат знания за основни понятия в изобразителното изкуство.
Проектите са насочени както към малките, така и към възрастните, които създават и избират детските четива, за да им напомнят, че освен увлекателни и поучителни книжките и учебните помагала възпитават и естетически и художествени ценности.