21 юни 2018

Учени от Института за изследване на изкуствата с участие в българска изложба в Москва  

МетодийНа 28.06.2018 г. в Държавната Третяковска галерия ще се открие изложба „Шедьоври на църковното изкуство от България“. В Москва ще бъдат изложени 47 експоната от Националния исторически музей, Музея „Старинен Несебър“ и Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Българска изложба в Третяковската галерия не е гостувала от 40 години.
Изготвен е каталог към изложбата, който съдържа всички възможни гръцки надписи; нови хипотези, датировки, пълна библиография, четивни фотографии и иновативна структура. Каталогът не следва стандартното деление на видове изкуство, което започва с живопис и завършва с ръкописни книги. В него паметниците са представени по епохи, а фотографиите на Иво Хаджимишев го правят едновременно живописен, но и документално точен. В изработката на каталога взеха участие най-добрите специалисти от българска страна – петима учени изследователи от Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките, от ЦСВП „Проф. Иван Дуйчев“, от НБКМ и от НИМ. Луксозният каталог е изготвен под научната редакция на чл.-кор. проф. Иванка Гергова и доц. д-р Емануел Мутафов от ИИИзк-БАН и доц. д-р Елена Саенкова от Трeтяковската галерия.
Изложбата от българска страна ще бъде открита със слова на министъра на културата г-н Боил Банев, посланик Бойко Коцев, представители на НИМ, БКИ в Москва, както и на директора на ИИИзк-БАН – доц. д-р Емануел Мутафов.