Велислав Павлов: Надявам се след кризата да станем по-критични, мислещи, честни и открити.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Платформа за изкуства към Института за изследване на изкуствата при БАН потърси водещи и активни творци и изкуствоведи, за да отговорят на няколко блиц-въпроса, свързани с творческия процес по време на пандемията: как тя се отразява на културния живот в страната и какви ще бъдат нейните последици в бъдеще.

Велислав Павлов е завършил актьорско майсторство в Нов български университет. Сред по-известните театрални постановки, в които ирае, са „Идиот“, „Кралят Елен”, „Рибарят и неговата душа“, „Три сестри“, „Братя Карамазови“ и др. Снима се в сериали и в множество чуждестранни и български филмови продукции, сред които „Дзифт”, „Източни пиеси”, „Шменти капели“ и др. За ролята си във филма „Вездесъщият“ получава наградата за най-добра мъжка роля на фестивала „Златна роза“ 2017. 

Какво правите сега по време на социална изолация вкъщи? Как оползотворявате времето си?

Моята социална изолация започна сравнително скоро – в средата на април, когато завършиха снимките на сериала „Откраднат живот“. Може да се каже, че си почивам – чета, слушам, гледам, спя, следя какво става наоколо, ходя на пазар, помагам на сина ми с домашните… Не е кой знае колко по-различно за сега!

На какъв творчески етап ви застигна кризата?

В репетиции в Народния театър на представлението „Капитал(на) Грешка“ с режисьор Иван Пантелеев. Бяхме на една седмица от премиерата. От друга страна при оптимални хигиенни мерки на филмовия екип успяхме да завършим  снимките на сезона на сериала „Откраднат живот“. Процесът и там приключи с един месец по-рано.

Как пандемията промени вашите житейски и творчески планове и решения?

На първо място спря животът на театрите и на представленията, в които играех… Най-голяма е загубата на процеса на представлението в Народния театър, което беше само на седмица от премиера и в най-важния етап от натрупване на качество – нещо, което е неясно как и кога ще се възобнови… След това под въпрос са бъдещи филмови и телевизионни проекти. Голям е въпросът и със съществуващите представление и тяхното възстановяване… Надявам се през лятото да може да се пътува в страната – това ми липсва…

Имате ли лично пространство, в което да творите или ви е трудно да се изолирате, грижите се за малки деца или ученици?

Втората част от въпроса дава отговора. Но и в момента нямам кой знае какво желание – имаме много по-важни задачи за решаване пред себе си.

Какви тлеещи проблемни теми изплуваха на повърхността вследствие на социалната изолация и стопирането на културния живот в България и по света?

Проблемите според мен ще се изразят истински, едва когато артистите се завърнат активно на полето на своята дейност. Тогава ще дойдат големите въпроси – с какво се занимават, доколко това има обществено значение и за какво трябва да се водят истинските разговори с публиката? Трябва да намерим новите, важните теми. Иначе вечните си остават, но още повече под лупа – какво да правим със себе си и как да живеем?…

Как според вас кризата ще се отрази на творческите изследователските процеси и какви ще бъдат последиците от нея?

Трудно ми е да гадая, не мисля и че от това има смисъл – да се прави предварително… Очаквам разбира се да е трудно, ще трябва да се осмислят на първо място в чисто човешки план „загубите“… Очаквам разтърсването да е сериозно и от това да се роди нещо наистина ново и смислено. От огромно значение е и състоянието на икономиката и това ще е едно от най-големите предизвикателства.

Откъде очаквате подкрепа в настоящата обстановка на извънредно положение, свързана с COVID-19?

Като актьор на свободна практика и самоосигуряващ се артист очаквам подкрепа чрез възобновяването на връзките с досегашните ми партньори – хората на театъра и филмовите продуценти и екипи. Ще попълня документите и за отпуснатите мерки от Министерството на културата, оказа се, че покривам изискванията – да видим и това „животно“ какво е… Но най-важната подкрепа си остава тази на семейството и приятелите.

Как изкуството може да помогне терапевтично при последващата социализация след края на пандемията?

Като започне да върши това, което трябва – да комуникира с публиката. Дали и как това ще се случи зависи от собствения ни талант, чувствителност и смелост  – и на артисти и на публика. Надявам се критериите ни да станат по-безпощадни в задаването на въпроси, в търсенето на истината от сцената и екрана. Смятам, че ще бъде още по-наложително да слагаме повече от себе си като личности пред очите на публиката. Накратко – надявам се да станем по-критични, мислещи, честни и открити.

Какви идеи имате за възстановяването на културния живот в страната след края на пандемията?

Трябва да си дадем сметка, че за да има културен живот освен такива, които го създават, най-общо казано артистите, трябва да има и такива, които го живеят, най-общо казано публика. Така че за мен проблемът винаги е бил естетичен. Надявам се това „живеене“ да се възобнови бързо, но и с ново качество.

Много важно за артистите е как ще преминат през тази криза и какви ще са раните, или казано с езика на новия вирус, колко от нас ще излязат „здрави“ и колко ще са все още „интубирани“. Надявам се да започне сериозен дебат за финансирането на отделните сектори и да се направи всичко възможно за бързо възстановяване и влизане в работен режим. Но културният живот на една страна е в пряка зависимост от всички други сфери, ние всички живеем заедно… Така че за мен най-важно ще бъде как заедно ще се събудим от този кошмар и как ще се задействаме, надявам се, в посока „напред“.

Велислав Павлов: Надявам се след кризата да станем по-критични, мислещи, честни и открити.

Close Menu