Станислав Тодоров – Роги: Кризата ще ни научи да се съзерцаваме в малките неща, в себе си, в околните.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Платформа за изкуства към Института за изследване на изкуствата при БАН потърси водещи и активни творци и изкуствоведи да отговорят на няколко блиц-въпроса, свързани с творческия процес по време на пандемията: как тя се отразява в културния живот на страната и какви ще бъдат нейните последици в бъдеще.

Станислав Тодоров – Роги е завършил режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ в класа на проф. Христо Христов. Той е режисьор на поредица успешни български сериали, сред които „Тя и той“, „Столичани в повече“, „Откраднат живот“ и други. Дебютът му в пълнометражното кино бе с филма „Дъвка за балончета“, който получи наградата за най-добър сценарий на фестивала „Златна роза“, Варна 2017 г.

Какво правите сега по време на социална изолация вкъщи? Как оползотворявате времето си?

Боядисах кухнята и коридора, оправих една стена в банята, слагах первази на пода – такива битови неща се случиха преди Великден.

На какъв творчески етап ви застигна кризата?

Довършихме с един приятел сценарий за филм и сега ще кандидатстваме за субсидия в НФЦ. Работя по сценарий за сериал, няколко комерсиални проекта и си направих сайт stanislavtodorovrogi.eu .  Сега, като изброявам нещата върху, които работя – не са малко, а ми се струваше, че нищо не правя. 

Как пандемията промени вашите житейски и творчески планове и решения?

Със сигурност светът не е същият, но аз не искам да се смирявам, приземявам или да ставам по-скромен в желанията си. Трудно се примирявам и подчинявам, но сега гледам да спазвам правилата. Мисля, че мерките са прекалени, но може и да не съм прав. Иначе очаквах да снимам пролетта и началото на лятото, но не виждам това да стане. До есента не знам дали нещо ще се случи в тази посока. Но аз съм песимист, така че не ми вярвайте!

Какви тлеещи проблемни теми изплуваха на повърхността вследствие на социалната изолация и стопирането на културния живот в България и по света?

Колко сме зависими един от друг.

Какви според вас ще бъдат последиците за творческия процес?

Ще обеднеем. Но по-важното е, че ще ни научи да съзерцаваме малките неща, да се вглеждаме в себе си, в околните. Сякаш виждаме отвъд.

От къде очаквате помощ и подкрепа в настоящата обстановка на извънредно положение, свързана с COVID-19?

Засега – от спестявания,  ако продължи дълго – не знам. Министерството на културата се старае нещо да направи за хората с най-ниски доходи. Аз съм в графата “маргинали” – безлихвен кредит. Ще продължа: кредит, ама безлихвен; безлихвен, ама кредит.  

Как изкуството може да помогне терапевтично при последващата социализация след края на пандемията?

Те само да отворят театрите, киносалоните, концертните зали, баровете и кафенетата – много бързо ще се социализираме. Хората сме жадни същества и социални животни.

Какви идеи имате за възстановяването на културния живот в страната след края на пандемията?

Предлагам да не се спират процесите на финансиране на художествени проекти, дори и само на ниво документи. Когато махнат забраните да може да се започне реализация веднага, а не тепърва да се кандидаства.

Станислав Тодоров – Роги: Кризата ще ни научи да се съзерцаваме в малките неща, в себе си, в околните.

Close Menu