гл. ас. д-р Емилия Жунич

 

Мая Плисецкая не е име, което има нужда от представяне и все пак – колко са творците с толкова дълъг и наситен път в изкуството. А 47 години само на сцената на Болшой театър, още повече за балерина, е респектиращ факт. И не само – танцувала на всички континенти, покорила не само публиката, а и множество живи легенди – от съпруга й, композитора Родион Шчедрин (който й посвещава най-хубавите си творби) и легендарния хореограф Морис Бежар (с когото „Болерото” на Равел като че ли заживява нов живот, а Бежар замисля нов проект – „Аве Мая” – и то за 70-годишната вече балерина), до един от най-влиятелните и световноизвестни моделиери Пиер Карден, който облича своята муза Мая с вдъхновение, елегантност, финес.

По случай Международния ден на балета и 90-годишния юбилей на легендарната танцьорка Музикално общество „Борис Христов” в Стара Загора и Снежана Дескова преглеждат множество записи, филми, интервюта, за да отсеят и съберат най-важното, най-вълнуващото, най-значимото. „За балета не се разказва, балетът се гледа” – е любима фраза на дългогодишната прима на Старозагорска опера г-жа Дескова, получила овациите на Вахтанг Чабукиани при съвместната им работа в „Лауренсия” (1976) и „Дон Кихот”(1984), който сравнява постиженията й с тези на Мая Плисецкая. Снежана Дескова, освен претворяването на цяла галерия образи, е дългогодишен педагог, създател на балетна школа към читалище „Родина” и неин ръководител вече 40 години, а някои от възпитаниците й се радват на световна кариера. Волята, ентусиазмът, работоспособността й са извънмерни. Разказвайки за работата си над филма, тя говори за вдъхновената любов между Родион Шчедрин и Плисецкая, за подкрепата, за вярата в доброто. И провокира, заразява цялата аудитория да намери още, да види, да прочете, да научи! Заедно с инж. Николай Стоянов от обсерваторията в Стара Загора са успели да сглобят увлекателен филмов разказ, включващ и откъси от изпълнения на Мая Плисецкая, и нейни разкази и интервюта, и срещи с други легендарни творци; успели са да вградят субтитри на български, което е особено привлекателно за по-широк кръг почитатели.

На 25 април 2015 г. в Регионална библиотека „Захари Княжески” филмът бе излъчен. Не мога да не отбележа възхищението си – това е една стройна композиция, балансирана, прецизирана. И най-вече едно послание – изкуство се прави с много любов, абсолютна отдаденост и безгранична преданост!

 

 

 

Maya_Plisetskaya-Romeo_and_Juliet-1961