Васил Гендов. Живот между театъра и киното.

Институт за изследване на изкуствата – БАН и Държавна агенция „Архиви“ представят изложбата „Васил Гендов. Живот между театъра и киното“

По случай 130 години от рождението на пионера на българското кино, открита в Изложбена зала „Архиви“ на ДА „Архиви“ на ул. „Московска“ №5.

Тя се осъществява от научен екип на сектор „Екранни изкуства“ на Института за изследване на изкуствата при БАН с ръководител доц. д-р Александър Донев и с участието на гл. ас. д-р Теодора Дончева и гл. ас. д-р Деян Статулов. Научен консултант на проекта е доктор на изкуствознанието Петър Кърджилов. Значителен принос за реализацията на изложбата имат Кирил Кирилов /гл. специалист/ и Димитър Стоименов /началник отдел/ в дирекция „Публичност на архивите“ към Държавна агенция „Архиви“ . Художник-оформител на изложбата е Даниел Нечев.

Експозицията е съставена от 30 табла в размер 70 х 100, които тук могат да бъдат разгледани в двигателен формат. Те са посветени на различни теми от биографията и творческия път на Васил Гендов.

Във „физическия“ вариант на изложбата са представени няколко десетки ценни експонати и документи, които досега не са напускали музейните и архивни хранилища. Сред тях са неизвестни досега ръкописи с оригиналните пиеси и драматизации на Васил Гендов, които той пише за своята пътуваща театрална трупа. Ще бъде експониран и опазеният и съхранен в ДА „Архиви“ най-стар, оцелял до днес български филмов плакат, изработен за филма на В. Гендов „Бай Ганьо“ (1922) – открит при подготовката на изложбата.

Проектът се осъшествява с финансовата подкрепа на Столична община, Столична програма Култура, Направление „София – творчески град на киното (под егидата на ЮНЕСКО)” и с любезното съдействие на Българска национална филмотека, Национален исторически музей, Народен театър „Иван Вазов“, ФилмсканПро в партньорство със Съюза на артистите в България, Националния политехнически музей, кината „Дом на киното“, „Влайкова“, „Евросинема“, “G8 Cinema”.

Изложбата „Васил Гендов. Живот между театъра и киното“ може да бъде посетена от 7 декември 2021 г. до 13 януари 2022 г. в Изложбена зала „Архиви“ на ДА „Архиви“ на ул. „Московска“ №5.