Авангардният унгарски пърформанс „Механика на дистанцията“ пристига в България на 11 и 12 април в Топлоцентрала

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Провокативният спектакъл „Механика на дистанцията“ на хореографа Мате Месарош ще бъде представен в пространствата на РЦСИ „Топлоцентрала“. Пърформансът ще предложи на зрителите нов и неочакван поглед към една от най-наболелите теми от последните две години, а именно – непостижимата близост.

Освен спектакъла Мате Месарош ще проведе уъркшоп с български танцьори, а на 12 април ще бъде представена и неговата партисипативна версия с участието на публика. Проектът пристига в България по покана на АСТ фестивал за свободен театър в рамките на програмата Perform Europe.

София, 29 март 2022 г. – „Механиката на дистанцията“ е специфичен хореографски спектакъл с трима танцьори и един музикант, който се изпълнява в публично пространство – изложбени зали, фоайета, градини, площади – непременно адаптирано към спецификите на конкретното място.

Публиката следва изпълнителите в пространството и сама определя близостта си с тях. След покана от зрител, музикантът и изпълнителите, които са с разнообразен танцов опит (класически балет, народни танци и съвременни танцови форми), се намесват в личното му пространство, отдалечавайки го от обичайните му движенчески ограничения. Телата поставят танца в перспективата на изобразителното изкуство чрез своята пластичност и материалност.

Спектакълът ще бъде представен на 11 април от 19:30 ч. в пространствата на РЦСИ „Топлоцентрала“. На 12 април от 16:00 и 18:00 ч. зрителите ще могат да се включат в партисипативната разходка (разходка с участието на публиката), създадена на базата на спектакъла. В тази версия на „Механики на дистанцията“ създателите канят зрителите на едно различно преживяване.

Визуалният артист Балас Фишер превръща поредицата от движения на представлението в книжка с графики-инструкции. С нейна помощ участниците в 60-минутната разходка ще могат сами да пресъздадат деветте етапа на хореографията, водени от Мате Месарош. Книжката предлага на участниците в разходката възможността да преминават от ролята на активни зрители в почти-изпълнители.

„Механика на дистанцията“

Хореография и концепция: Мате Месарош

Създатели и изпълнители: Йена Ялонен, Мате Месарош, Жофия Тамара Вадаш

Музика: Арон Портелеки

Консултант: Тамаш Бако

Продуцент: SÍN Arts Centre

„Механика на дистанцията“ гостува в България благодарение на платформата Perform Europe, в партньорство между SIN Arts, АСТ фестивал за свободен театър и РЦСИ „Топлоцентрала“ и с подкрепата на „Институт Лист“ – Унгарски културен институт София.

Авангардният унгарски пърформанс „Механика на дистанцията“ пристига в България на 11 и 12 април в Топлоцентрала

Close Menu