Биотоп с United Cowboys е първата копродуция на Tоплоцентрала

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Какво означава да се „потопим“ в един пърформанс? Далеч от метафоричния смисъл на израза, нидерландската танцова компания United Cowboys ще потопи своята българска публика в 4-часовия си биотоп Body (R) Evolution – буквално. Събитието ще бъде на 8 юни (сряда) от 19:30 до 23:30 часа. Входът е символичен – 10 лв.

София, 6 юни 2022 г.  

След изключителния успех на първата собствена продукция на Топлоцентрала – пърформансът In C по музика на Тери Райли и хореография на Саша Валц, следващата седмица в регионалния център за съвременни изкуства предстои биотопът Body (R) Evolution – неговата първа европейска копродукция. Тя се осъществява съвместно с ACT Асоциация за свободен театър (България), Асоциацията Contemporary Dance Platform (Украйна) и арт фестивала Fringe в Гьотеборг, Норвегия.

Жанрът „биотоп“ представлява продължителен, обвързан с конкретно пространство театрално-танцов пърформанс, в който публиката участва и сякаш потъва. За България това пространство е РЦСИ Топлоцентрала, където на 8 юни (сряда) в продължение на 4 часа без прекъсване нидерландската танцова компания United Cowboys ще създаде своя импресивен пърформанс.

В рамките на 4 часа между 19:30 и 23:30 часа публиката ще има възможност да открие един напълно необичаен, но дълбоко приобщаващ театрален формат, който ще я отведе там, докъдето тя рядко може да стигне сама.

United Cowboys идват у нас за втори път след гостуването им на ACT през 2019 г., за да изнесат пърформанс съвместно с български артисти. Техният неповторим творчески метод произвежда поредица от сайт-спесифик пърформанси в различни точки на света, обединени от принципа на биотопа: продължително изживяване, в което публиката може да се движи и взаимодейства с артистите, да напуска и да се връща, да съжителства с обитателите му в рамките на представлението. Всеки пърформанс-биотоп е различен, съобразен със спецификите на локалния контекст и насочен към местната публика.

БиотопътBody (R) Evolution ще бъде първото по рода си „потапяне“ в пространството на РЦСИ Топлоцентрала. Билетите за събитието са на символична цена от 10 лв. и могат да бъдат закупени тук: https://bit.ly/3x3bc5H

За танцовата компания

United Cowboys са колектив от международни артисти под ръководството на специален творчески екип. Вдъхновени от различни форми на изкуството, артистите от United Cowboys създават мултидисциплинарни представления на границата между танца, музиката на живо, видеото и инсталационното изкуство, главно в национални и международни сътрудничества. Танцовата компания менажира арт-пространство в центъра на Айндховен, което функционира като международна артистична платформа, като арт резиденция и като основно място за тримесечния публичен микрофестивал Seasoning, отворен за местни и международни артисти и публика. Срещите и обменът между артистите с тяхната (бъдеща) публика винаги са постоянен обект на изследване, продукция, представяне и размисъл.

Двамата художествени ръководители на United Cowboys са Маартен ван дер Пут (концепция, посока, природа) и Полин Роландс (хореография и концепция).

За проекта Body (R) Evolution и Perform Europe

Body (R) Evolution е копродукция в рамките на европейската платформа Perform Europe, която си поставя целта да преосмисли трансграничното представяне на сценични изкуства по по-приобщаващ, устойчив и балансиран начин. Партньори по проекта са United Cowboys (Нидерландия), Gothenburg Fringe Festival (Швеция), UA Association Contemporary Dance Platform (Украйна)(Украйна) и АСТ Асоциация за свободен театър (България).

Perform Europe се финансира от програмата Creative Europe на Европейския съюз и се управлява съвместно от консорциум от 5 организации: IETM – Международна мрежа за съвременни сценични изкуства, Европейската асоциация на фестивалите (EFA), Circostrada, EDN – European Dancehouse Network и Консултирайте се с IDEA.

Уебсайтове

Страница на проекта: https://www.unitedcowboys.net/perform-europe-biotopes

Perform Europe: https://performeurope.eu

United Cowboys: https://www.unitedcowboys.net

Гьотеборг Fringe: https://www.gothenburgfringefestival.com

ACT: https://actfest.org/en/

Contemporary Dance Platform UA: http://zelyonka.space/en

Биотоп с United Cowboys е първата копродуция на Tоплоцентрала

Close Menu