България танцува в Димитровград

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

 

Конкурсът „България танцува“ се провежда за 12-и път в Димитровград. Той е притегателен център не само за непрофесионални танцови школи, но и за професионални училища като Националното училище за танцово изкуство (НУТИ) в София, Националното училище по изкуствата (НУИ), Русе, Националното училище за музикално и танцово изкуство (Бургас). Състезаваха се възпитаници от общо 29 балетни и танцови формации от цяла България. С две школи  и специална награда за постановка, посветена на 70-годишнината на Димитровград, се представиха домакините – Окръжен център за танцово изкуство (ОЦТИ) „Галаксико“ и Школа за съвременни танци (ШСТ) „Ем Ей Денс“. Любителите на танца от Хасково – ТСК „Тангра“, ТО „Тангра“, БШ „Алегро“ – бяха техни достойни конкуренти. Изпълнения от четири старозагорски танцови школи – БШ „Феерия“, ДС „Карибе“, Джаз-балет „Каприз“, „Вълшебни криле“ – радваха зрителите. Сред пловдивските участници впечатляваха възпитаниците от „Ера балет“ на Кремена Шопова и „Мюзикхолен театър“ на Николай Серафимов. Стилни, много музикални, а така също и смислено-съдържателни бяха танците на Балет „Тинити“, „Звездни деца“ и „Звездна дъга“ от Варна. Сред наградените техни възпитаници Керан Костадинов и Неда Тенева от Балет „Тинити“ спечелиха най-вече със стилното си и много технично изпълнение в сферата на съвременната хореография, с интересни акробатични поддръжки, но поднесени с вкус и без да се акцентира върху техниката. Двамата имат много добра симбиоза и дуетите им бяха впечатляващи. Сред варненските колективи бяха и тези от НЧ „Отец Паисий“, а  Сливен, Свиленград, Казанлък, Разград, Пазарджик, Мездра се представиха с по една танцови школа. За съжаление, има и обърквания, когато имената съвпадат – Балетна школа (БШ) „Грация“, Горна Оряховица, и Балетно-танцов център (БТЦ) „Грация“, Казанлък. Но дори и от София се представиха няколко танцови институции – Националното училище за танцово изкуство (НУТИ), Балетна школа (БШ) „Маша Илиева“, Балетно-танцова школа (БТШ) „Бисер“.

IMG_9995

Според статута децата са разделени в четири възрастови категории: до 7 години, до 5-и клас, до 8-и клас и до 12-и клас. Танцува се в няколко направления – класически танц, характерни танци, съвременен танц. Не са включени участия с български народни танци и улични танци, но имаше немалко постановки, които са съвременна версия на български народен танц, а елементи от хип-хоп присъстваха в не една и две от представените съвременни хореографии.

IMG_9992

Разбира се, трудно могат да се сравняват децата от професионалните училища, които танцуват всеки ден, с тези от частните, общински и читалищни формации, чието обучение е два-три пъти седмично. Но те пък завладяват сцената с ентусиазма и отдадеността си на танца. А и наградният фонд позволява да бъдат поощрявани и най-малките успехи. Освен това възпитаниците на НУТИ са безспорни в сферата на класическия танц, но при съвременната хореография често отстъпват на по-техничните изпълнения на останалите състезатели. По принцип конкурсът позволява участие на спортни и акробатични школи, чието представяне завладява с ефектите си. Макар понякога неоправдано включените в  хореографската канава „мост“, „колело“, „шпагат“ да изглеждат като повторение на вече видяното.

IMG_9990

Освен традиционните първо, второ и трето място, в наградния фонд са предвидени и девет стипендии за едногодишно обучение – по три за всяка категория – класически танц, характерни танци, съвременен танц. Разбира се, би било от полза, ако тези стипендии се увеличат и обхващат не само най-големите в 4-а възрастова група, но поне и тези от 3-а възрастова група. Бяха раздадени и допълнителни награди, книги и грамоти, а най-малкият участник получи огромна торта.

„България танцува“ е навярно единственият български конкурс, който се провежда без такса участие – изцяло за сметка на община Димитровград. Конкурсът е подкрепен обаче и от Министерство на културата, което е от огромно значение.

H 10 T

Гордост за димитровградчани е и току-що откритата нова спортна зала „Младост“, с модерно оборудване и удобен дизайн, чието първо събитие беше именно конкурсът „България танцува“. За първи път присъствам на този конкурс, но съм впечатлена от количеството деца и школи, които се представиха. Радвам се, че в България има толкова много преподаватели ентусиасти, които да възпитават усет за красота и предпочитания към танца. И че кметът на община Димитровград – Иво Димов – има желанието и амбицията да инвестира в изкуство и култура. Това пролича и в няколкомесечните вече чествания на 70-годишнината на града, изпъстрени с интересни културни събития. Конкурсът съществува и благодарение на Тихомир Митев, чиято всеотдайност и желание всички да са обгрижени и да си тръгнат щастливи направи тридневното пребиваване на състезателите в Димитровград истински празник.

IMG_9960 IMG_9953 H 9 T H 5 T 345 123

България танцува в Димитровград

Close Menu