Германският режисьор Фолкер Шльондорф открива на София Филм Фест 2023

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Гьоте-институт България и София Филм Фест представят кратка филмова ретроспектива на режисьора, който гостува у нас в средата на месец март.

Германският режисьор Фолкер Шльондорф открива тазгодишното издание на Международен София Филм Фестивал с новия си филм „Повелителят на горите“ на 16-и март 2023 г. По този повод Гьоте-институт България и София Филм Фест представят кратка ретроспектива на част от творчеството му на три локации.

В пет поредни вечери ще могат да бъдат видени пет филма на Шльондорф, който ще бъде специален гост на фестивала. Първите три филма ще бъдат прожектирани в Гьоте-институт с вход свободен. На 16-и март в Зала 1 на НДК най-новият филм на режисьора „Повелителят на горите“ ще открие на 27-ото издание на СФФ, а на следващата вечер в Дома на киното предстои прожекция на режисьорската версия на най-известния му филм -„Тенекиеният барабан“.

Името на Шльондорф се нарежда сред най-важните немски режисьори от следвоенния период, заедно с Райнер Вернер Фасбиндер, Вернер Херцог и Вим Вендерс. Киното му е преди всичко свързано с немската литература на 20 век – някои от най-известните му филми са адаптации на романи: „Младият Тьорлес“ по Роберт Музил, „Загубената чест на Катарина Блум“ по Хайнрих Бьол, „Пощадата“ по Маргьорит Юрсенар и „Хомо Фабер“ по Макс Фриш. Печели едновременно Оскар за най-добър филм и Златна палма в Кан за филма си „Тенекиеният барабан“ – екранизация по едноименния роман на Гюнтер Грас.

Германският режисьор Фолкер Шльондорф открива на София Филм Фест 2023

Close Menu