ДЕВЕТО МЕЖДУНАРОДНО ТРИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА – СОФИЯ 2023

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ

ДЕВЕТО МЕЖДУНАРОДНО ТРИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА – СОФИЯ 2023

откриване: вторник, 5 декември 2023, 18:00 часа, СБХ – Шипка 6, зала 1А

От 5 декември 2023 до 31 януари 2024 всички изложбени зали в галерията на СБХ – Шипка 6 представят внушителна панорама на съвременното световно и българско графично изкуство. Поводът е 9-ото Международно триенале на графиката – София и неговата богата съпътстваща програма, включваща още четири изложби, лекции, демонстрации.

Триеналето има близо 30-годишна история. Създадено е по инициатива на секция „Графика и илюстрация“ към СБХ и е най-представителната международна проява на Съюза на българските художници. За своите девет издания Триеналето се утвърди като актуална графична платформа и се нарежда сред значимите международни форуми в областта на визуалните изкуства у нас.

Деветото триенале не само представя процесите и тенденциите в света на графиката, включвайки стотици произведения на близо 200 автори от 26 държави, позиционира съвременната българска визуална култура в международен контекст, поставя София сред влиятелните графични средища, но преди всичко допринася за утвърждаването на нови имена и актуални посоки в класическите и експерименталните графични форми.

По покана на Триеналето в София пристигат: Мариана Смит от САЩ, Майкъл Кемпсън от Австралия, Давид Артеагоитиа и Педро Галилея от Испания, които освен членове на международното жури за определяне на наградите, са и куратори на съпътстващите изложби.

Официалната церемония за обявяване на наградите е на 5 декември, когато освен Триеналето ще бъдат открити и останалите изложби:

  • Самостоятелна изложба на Джанг Хюей, Китай – носител на Голямата награда от предходното, осмо издание на Триеналето
  • Референти – съвременна испанска графика
  • Сборна изложба на австралийска графика

Първото събитие от програмата на Триеналето е откритата на 23 ноември самостоятелната изложба на Мариана Смит, която продължава до 6 декември в галерия „Академия”.

Организаторите планират лекции и демонстрации, както и издаването на пълен двуезичен каталог, който ще бъде представен през последната седмица на януари и допълнително ще допринесе за популяризиране на Триеналето сред създателите и ценителите на графиката у нас и по света.

Деветото Международно триенале на графиката е организирано от Съюза на българските художници и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 година.

Най-мащабната международна инициатива на СБХ се осъществява с подкрепата на: Министерство на културата на Република България, Национален фонд „Култура“, Столична община, Държавен културен институт към Министъра на Външните работи, Национална художествена академия и„ Директа“ – изключителен представител на Fabriano.

Допълнителна информация и срещи с организаторите:

ДЕВЕТО МЕЖДУНАРОДНО ТРИЕНАЛЕ НА ГРАФИКАТА – СОФИЯ 2023

Close Menu