Златан Дудов: един българин – класик на германското кино

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

На 27 март, 16.30, в залата на Агенция „Архиви“, ул. Московска 5 се открива на изложба по случай 120-ата годишнина от рождението на Златан Дудов.

Изложбата представя в 26 табла живота и творчеството на най-известния българин, оставил следа в световното кино, но все още почти непознат в родината си.

Златан Дудов (1903-1963) е български кино- и театрален режисьор, драматург и сценарист, живял и работил в Германия, Франция и Швейцария. Роден в Цариброд през 1903, завършил Трета мъжка гимназия в София, той заминава за Берлин преди да навърши 20 години. Работи в театъра с Бертолт Брехт и се превръща в ключова фигура на германския филмов и театрален авангард в последните години на Ваймарската република. Създава през 1931 филма „Куле Вампе или На кого принадлежи светът“, забранен през 1933 след идването на Хитлер на власт.

Златан Дудов напуска Германия и прекарва времето до края на Втората световна война в емиграция във Франция и Швейцария, където режисира в театъра и киното, пише пиеси и филмови сценарии. През 1946 година е един от основателите на филмовата студия ДЕФА в ГДР, където поставя 7 игрални филма, които му носят национални награди и отличия от фестивалите в Локарно и Карлови Вари. Загива при автомобилна катастрофа на 12 юли 1963 по време на снимките на последния си филм „Кристине“. 

Събитията, честващи Златан Дудов в рамките на 27. Международен София Филм Фест, включват: 

27 март , 16.30 – откриване на изложба в зала на ДА „Архиви“, улица „Московска“ 5;

27 март 18.00 – прожекция на последния филм на Златан Дудов „Кристине“ (1963, дигитално реставрирана версия), Дом на киното, улица „Екзарх Йосиф“ 37;

1 април, 14.45 – прожекция на първия филм на Златан Дудов „Куле Вампе“ (1932, дигитално реставрирана версия), Дом на киното, улица „Екзарх Йосиф“ 37;

6 април, 18.00 –  премиера на книгата „Правият път към киното“, зала „Резонанс“ в Дом на киното, улица „Екзарх Йосиф“ 37.

Събитията се реализират от екип на Института за изследване на изкуствата при БАН съвместно с Международен София Филм фест и Държавна агенция „Архиви“ с финансовата подкрепа на Столична община, Столична програма Култура, Направление „София – творчески град на киното (под егидата на ЮНЕСКО)“ и в партньорството с Гьоте институт (София), Фондация ДЕФА (Берлин), Архив на Академията на изкуствата (Берлин), ДЕФА Филм Лайбръри при Университет на щата Масачузетс (Амхърст, Масачузетс), Народна библиотека „Кирил и Методий“ (София), Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ (Шумен),  Народна библиотека „Иван Вазов“ (Пловдив), Съюза на артистите в България, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, Мария Гоцева (www.staricaribrod.org) и  „ФилмсканПро“ 

Златан Дудов: един българин – класик на германското кино

Close Menu