Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

До проф. д.изк. Иванка Гергова,

дописен член на БАН

 

Уважаема чл.-кор. Гергова,

1955 г. е била щедра към българското изкуствознание, заради което 2015 г. е богата с юбилеи на колеги от Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките. Сред тези персонални годишнини особено важен за колегията е Вашият 60-годишен юбилей заради изключителния Ви принос за укрепването и функционирането на институцията в качеството Ви на дългогодишен председател на Научния съвет, зам.-директор и пр.

Всички колеги ценят умереното Ви, тактично и мъдро поведение при чертаенето на стратегии за развитието на Института и за отделните негови представители. Завидно е търпението, с което обучавате през годините студенти и дипломанти в най-престижните ВУЗ-ове на страната, както и докторанти за БАН и други институции. Вашите монографии са сред най-четените и цитирани напоследък трудове върху късносредновековното и възрожденското изкуство: архитектура, дърворезба, живопис, украса на ръкописната книга, щампи, зографи и др. Запомнящо се е Вашето ръководство и участие в колективни проекти на Института за изследване на изкуствата, свързани с неуморна теренна работа, което заслужено Ви спечели прозвището „Асен Василиев в пола”. Сигурен съм, че скоро за самия доайен на българската възрожденска наука ще се говори като за „предтечата на Иванка Гергова”.

Благородно завиждаме на Вашата вътрешна дисциплина и талант да съчетавате сериозните проучвания на терен, ръководството и участието в проекти с преподаването и впечатляващия брой ежегодни публикации. Очевидно, в този баланс се крие и тайната на Вашия успех, който наскоро бе подобаващо оценен с титлата дописен член на Българската академия на науките, с посвещаването на юбилея Ви на конференцията „Герои – култове – светци” и най-вече с плеядата колеги и приятели, които искрено Ви се възхищават и остават признателни за помощта, съветите и пътя, който сте им посочили през годините.

Сред последните съм и аз.

Вярвам, че пътят Ви ще бъде дълъг, защото ние и науката се нуждаем от хора като Вас. Искам да сте здрава, за да търсим най-добрите решения за всички в Института. Желая всекиму повече подобни колеги, които с всеотдайност, мисъл и трудолюбие да оставят следа в света на познанието.

 

Честит юбилей, Ванче!

 

С почит,

 

доц. д-р Емануел Мутафов,

Директор на Института за изследване на изкуствата

Иванка Гергова

Close Menu