Иван Кьосев – Изкустaвото да изрисуваш книга

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ

представя

ИВАН КЬОСЕВ

Изкустaвото да изрисуваш книга

20 септември – 31 декември 2023

Квадрат 500, пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ № 1, етаж 4 –

 ново крило на сградата

Магично е изживяването да се докоснеш до писаното слово, но още по-вълнуващо е да го допълниш с рисунки. В изкуството на илюстрацията текст и образ вървят ръка за ръка, затворени между кориците на книгата.

Иван Кьосев (1933 – 1994) е сред емблематичните художници, посветили творческата си енергия и талант на илюстрацията, книжното оформление и шрифта. Роден в Бургас, той завършва Художествената академия в София със специалност „Илюстрация“ през 1957 при проф. Илия Бешков. Автор е редица запомнящи се образи, останали запечатани в съзнанието на читателите, от различни възрасти. В неговите илюстрации личи изключителна прецизност на изпълнението, афинитет към детайла, внимание към текста и богатото въображение.

В някои от рисунките си много често художникът побира целия литературен текст в малкото по размери композиционно поле. По много деликатен и изкусен начин той преплита иконографски модели, детайли, въвличащи ни в описаната в текста епоха, или пък закачливи атрибути, характерни за времето, в което са създадени илюстрациите. Цялото това многообразие е поднесено на любознателния читател в цвят или черно-бяло по начин, по който той да усети удоволствието на илюстратора при създаването на неговите произведения.

Илюстрация към „Приказки“ от Братя Грим, туш върху кредов картон, 1963

Погледнати от дистанцията на времето, илюстрациите на Иван Кьосев са актуални и днес, носят мил спомен от отминало време и наслада от досега ни с литературните произведения.

д-р Таня Станева (0879 254 178)

Куратор на изложбата

Илюстрация към „Железният светилник“ от Димитър Талев, линогравюра, 1988

Илюстрация към приказката „Как гарджето стана певец“ от Светослав Минков, темпера върху картон, 1975

Иван Кьосев – Изкустaвото да изрисуваш книга

Close Menu