Изложбата „Tоталпроект“ търси идеалния град

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Първата архитектурна изложба в Белия куб на РЦСИ Топлоцентрала беше открита на 29 юни и ще остане в галерията до 21 август 2022 г. Изложбата е копродукция на регионалния център за съвременни изкуства и фондация „Ново архитектурно наследство“.

Какво е общото между архитектурата на град Лозница, Зона Б5, Художествената галерия и исторически музей в Казанлък, детска градина „Лозичка“ в софийския квартал Лозенец, летището в Русе и пешеходната зона на Шумен? Всички те показват различни перспективи към следвоенната модерна архитектура у нас и са обекти в изложбата ТОТАЛПРОЕКТ — копродукция на РЦСИ Топлоцентрала и фондация „Ново архитектурно наследство“, която може да бъде видяна от 29.06 до 21.08.2022 г. в галерията на най-ново мултифункционално арт пространство на София – „Бял куб“.

Чрез 6 различни като функция, типология и местоположение обекти в България, проектът сглобява идеалния град на следвоенната архитектурна модерност у нас. Основен фокус е цялостната концепция за свързаност между всички архитектурни нива: от градоустройство през пространство и конструкция до детайл и дизайн.

Основна тема на изложбата с куратори арх. Анета Василева и арх. Емилия Кълева и координатор арх. Даяна Николова е все още силно непознатата архитектура на България след Втората световна война, представена в контекста на тоталното изкуство на следвоенната епоха и развитието на модерността. Обектите в изложбата са умишлено подбрани да бъдат относително непознати за широката публика, с различна функция, архитектура, стилистични особености и времева принадлежност. Търсен е елемент на откривателство и изненада. Всички обекти предлагат различен и по свой начин нов фокус към българската архитектура и градска среда и разказват различни истории.

„България разполага с многопластово и атрактивно архитектурно наследство, което има потенциала да се развива и популяризира повече, за да работи още по-добре за нашата културна идентичност и познатост по света“, коментира арх. Анета Василева повода за инициативата.

Изложбата е създадена изцяло от архитекти, но е насочена съвсем не само към такива. Като демонстрира различни нива на свързаност, изложбата показва как архитектурата може да бъде мислена като цялостно пространствено и визуално преживяване. И как всички елементи в градската среда заедно сглобяват идеалния град на следвоенната модерност.

xxx

Изложбата „Tоталпроект“ се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и е в пряка връзка с отбелязване на 15-годишнината от приемането на България в Европейския съюз. Проектът е посветен на необходимостта от оценка и развитие на споделеното ни европейско архитектурно наследство и цели да покаже още една от възможните перспективи към европейската архитектура на ХХ век. Разгледана е цялостната концептуална свързаност в модерната архитектура и свързаността на всички нива на архитектурния продукт: от градоустройство през пространство и конструкция до детайл и дизайн.

Изложбата „Tоталпроект“ търси идеалния град

Close Menu