„История помежду“ представя разкази от света на българското кино

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

„Кино истории помежду“ представя шест разказа сред постоянната експозиция на Музея на София. В тях д-р Деян Статулов, главен асистент в Институт за изследване на изкуствата при БАН, описва случки от света на българското кино.

Изложба няма за цел да обхване цялата история на българското кино, а да припомни за него с няколко акцента върху важни филми, събития и личности. Те са подбрани в контекста на проекта „История помежду“, като се опитват да придадат друг ракурс както към родната кинематография, така и върху историята на София.

Сред филмите и темите, които присъстват, са началото на българското игрално кино, първите закони и последвалата цензура по време на социализма, детското кино и пластичната изразност в някои ярки творби. Тази изложба е като монтажни отрязъци от стара филмова лента, чиито драскотини рисуват набразденото лице на нашата обща история – на киното и града. 

Това е третата изложба от проекта „История помежду“ на фондация „Изкуство – дела и документи“, част от календара с културните събития на Столичната община за 2021 г. Домакин е Регионалният исторически музей – София.

„История помежду“ представя разкази от света на българското кино

Close Menu