Конгрес в град Рен, Франция на Европейската мрежа за изследване на авангарда и модернизма/ЕАМ

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

EAM_poster

Европейската мрежа за изследване на авангарда и модернизма – ЕАМ е основана през 2008 г. в град Гент, Белгия. Идеята за създаването ѝ е да улесни контактите и обмена между изследователи и университетски преподаватели от различни точки на света, както и да промотира участието в университетските програми на курсове за модернистки и авангардни артистични практики.

В мрежата членуват на индивидуален принцип изкуствоведи, литератори, театроведи, киноведи, музиковеди и т.н. Освен конгресите на две години, тя лансира множество други инициативи – конференции, симпозиуми, работни срещи по проекти и т.н. – в качеството си на широка платформа. EAM има вече и няколко издания – сборници от различни научни форуми.

Конгресът в Рен беше озаглавен “Quête et enquête” (Търсене и проучване). В продължение на три дни бяха представяни доклади в по няколко паралелно протичащи сесии на официалните за форума езици (английски, френски, немски и испански). Основни доклади изнесоха Гюнтер Бергхаус от университета в Бристол, Мишел Герен от университета в Екс-Марсилия, Наталия Смолянская от Московския държавен университет и Жан-Ив Тадие от Парижкия университет – Сорбоната.

Моето участие беше в секцията за експресионизма извън центровете на възникването му, с акцент върху ролята на графичния отпечатък. Тази част беше организирана от Изабел Вюнше – професор в университета „Якобс“ в Бремен, която ръководи дългосрочен проект „Периферни експресионизми“.

Непредвидените обстоятелства на наводнения и стачни действия възпрепятстваха няколко колеги да участват във форума, но въпреки редуцираната програма „предложенията“  бяха твърде много. Успях да проследя само малка част от работата в други секции поради мащаба на събитието. Сред тях бяха няколко доклада от големия панел „Футуристкият синтез на художествените и научните изследвания“ и панела „Търсене и проучване на изследванията и педагогиката за авангарда“.

Поредният конгрес на ЕАМ с домакин университета на Рен беше място за срещи и дискусии. Винаги има и какво още да се желае, но промени може да се постигнат с участие.

8 юни 2016

IG_EAM_Rennes

Конгрес в град Рен, Франция на Европейската мрежа за изследване на авангарда и модернизма/ЕАМ

Close Menu