Легализирайте дрогата за интелектуалци!

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

В навечерието на изборите (23.10.) и в деня на вота (25.10.) подпийнали патриоти атакуваха по свои си причини НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” на ул. “Г.С. Раковски”. Пак там, където са съсредоточени и повечето столични театри, депутатите Волен Сидеров и Десислав Чуколов търсеха преди време наркотици в клекшоповете. При тези акции все има агресия и неизменно се намесва полиция. Метафора на хала на държавата ли е това, или зловещ симптом?

От Античността храмовете и школите са не само автономни, но се ползват и със статута на убежище (asylum) дори за престъпници. Там властите – изпълнителната и законодателната – не би трябвало да имат достъп. Там свободата е висш идеал, тържествува духът на творчеството и вглъбеността.

Политическата бутафория около тези избори обаче ескалира агресията на политиците към интелигенцията, която не сe поддава на елементарните им манипулации, не гласува под строй, не се възторгва от дирижирани победи, задава въпроси и се бунтува. Така някак логично псевдопатриотът Сидеров нахлу с фашизираните си лакеи във ВУЗ, където се възпитава нестандартност, за да потърси причините, поради които българската интелигенция не му се възхищава. Формалният повод е да се търсят наркотици там, докато, ако всъщност такива имаше, може би някой от оредялата ни интелигенция сигурно би гласувал за овластената простотия.

Затова, скъпи депутати, не правете популистки жестове за снемане на имунитета от народните представители в подобни случаи, а направете задължителна дрогата за интелектуалците, за да забравят колко малко са парите за култура, изкуство, наука и образование, за да са по-успешни пажове на властта, за да са вечно замаяни и да не чувстват болка, когато ги бият, обиждат и унижават. На децата с усет към красивото обаче не посягайте!

Легализирайте дрогата за интелектуалци!

Close Menu