МАЙКА

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ

МАЙКА

Изложба на Моника Попова и Методи Попов

1 – 23 февруари 2024

СБХ – зала „Райко Алексиев“

откриване: 1 февруари, четвъртък, 19:00 часа

Моника Попова за изложбата:

„Изложбата „Майка“ е посветена на моята 55-годишнина и най-вече на връзката ми със семейството, ролята ми като майка и баба, с настъпващите трансформации в общуването с всеки един от членовете на семейството ми. Тези трансформации довеждат до създаването на ситуации, фрази, действия, които се превърнаха в хранителна добавка за моето творчество. Както по упътванията на подобен тип добавки винаги се изписва – златният прашец вътре не бива да се използва като основна храна, защото в противен случай може да се създадат тежки усложнения, довеждащи до пристрастяване.

Аз съм пристрастена! Моето пристрастяване е към моето семейство!

С плюса или с минуса, аз преживявам всекидневните си изпитания на майчинството и бабинството, което с общо 3 дъщери и 5 внуци ме превърна в жената-чудо за някои, но за други в странно човече. От прекалената грижа към децата си, а дори и към студентите си, аз добих усещане за пристрастяване, което както окрилява, така и ме докарва до комични реплики, действия и ситуации. Тези действия и фрази аз рисувам на един дъх и във формат, който да ме побере цялата!

Да побере цялата ми душа, на която винаги ѝ е тясно!

Животът ми протича бързо, но всяко дете се гледа бавно! Картините рисувам бързо, но после щриховам или бродирам бавно!

Изложбата е толкова истинска, колкото и моето татуирано майчинство!

Аз съм огромна майка и с плюса, и с минуса!

Аз съм Майка!

Децата ми също станаха Майки!“

В изложбата каня за съучастие и моя съпруг, Методи Попов, без когото тази изложба не би могла да се осъществи, въпреки че е негова фразата, избродирана на една от картините:  „Не мога да те понасям, когато си с децата…“.

Тази изложба не би могла да се осъществи без прякото участието на Методи Попов.

+++

За автора

Моника Попова е професор в Нов български университет, доктор по египтология. Работи в различни области на визуалното изкуство – керамика, рисуване, символика на образа, пърформанс, графика, пърформанс, инсталации. През 1996 завърша Националната художествена академия, специалност „Керамика“, при проф. Красимир Джидров.

Има над 100 колективни изложби в страната и чужбина в периода от 1992 до 2018. Самостоятелните ѝ изложби са повече от 40. Преди три години, през 2021, тя представя в зала „Райко Алексиев“ изложбата си „Вакуум“, която преминава с голям успех. Признание получава и с редица награди и спечелени резиденции, някои от които са:  Номинация и участие в 4 издания от Конкурса за съвременно изкуство на „Алианц България“; Номинация за живопис за 2012 за наградата „Владимир Димитров-Майстора“; почели конкурси на СБХ за резиденции в центъра по изкуства Kunstlerhaus, Швандорф, Германия (2010), в центъра по изкуства – GEDOK, Мюнхен, (2015), в Cite internationale des art, Париж, Франция (1996 и 2020).

+++

Повече информация ще намерите в публикацията в нашия сайт sbh.bg.

МАЙКА

Close Menu