В памет на художника Мильо Маринов Балтов

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Галерия „Васка Емануилова“ представя изложба, посветена на 150 години от рождението на художника: Романтичният образ на вярата. 

Художникът Мильо Балтов е една от интересните фигури от сферата на академичното църковно изкуство в началото на ХХ в. и е непознат за публиката. Произведенията му събират несъвместими на пръв поглед функции между култовото и академичното битие на изображението. Попадат в областта на съвременните интердисциплинарни изследвания, свързващи историята на изкуството с културологията, социологията, антропологията и разкриват нови аспекти от историята на родното ни изкуство.  

Името на художника и общественика Мильо Балтов неизменно присъства в културния живот на град Стрелча не само като представител на известен род и един от кметовете на града. То е живо и чрез почитаните до днес икони и стенописи в катедралния храм-паметник „Св. Арх. Михаил“, както и музейната сбирка на Историческия музей, чийто фонд съхранява близо 30 негови произведения. Множество декоративни и иконописни реализации в храмове от пазарджишкия регион също носят неговия подпис. Мащабната му художествено-декоративна дейност съвпада с подема в храмовото строителство след Освобождението, движено от стремежа да се придаде колкото е възможно по-представителен вид на всяка от новостроящите се църкви. Много от параклисите и църквите, които М. Балтов декорира, са посветени на Архангел Михаил и до днес изпълняват функцията си на паметни места за падналите във войните. В много от създадените от него икони се разпознават образи на исторически личности, а други дори са добили статута на чудотворни.

Мильо Балтов постъпва в Рисувалното училище през 1897 г. във втория випуск и става ученик на Ярослав Вешин. В портретите и иконите личат уроците на професора, към които художникът се придържа въпреки превратностите на съдбата и обществения дълг: отношение към изразителността на линията, изграждане на триизмерност, интерес към пластичността и обема, търсене на ефектно осветление, стремеж към изискана класическа композиция и поза, опит да се постигне плътен и материализиран колорит, да се изгражда посредством светлосянката и вальорите, и т.н. Мильо Балтов декорира храмовете около родния си град още по време на своето следване в Рисувалното училище. Понякога работи в екип с други художници като Господин Желязков, Стефан Иванов, Харалампи Тачев и др. Такъв е случаят със стрелчанския храм-паметник „Св. Арх. Михаил“, където работи заедно с Господин Желязков, негов състудент от по-горния випуск на Рисувалното училище. През 1903 г. той още следва и орнаменталните фризове в тази църква вероятно са първото голямо стенописно-декоративно задание, което му се възлага. Олтарните икони в тази църква също са негово дело, но имат различни датировки. Най-късната изобразява Архангел Михаил. За този образ се смята, че е позирала учителката Цветана Кафеджиева, а иконата е дарение от нейното семейство. След като приключва обучението по иконопис в Рисувалното училище през 1907 г., Мильо Балтов работи като начален учител по рисуване в Пазарджик, а от 1911 г. преподава в новооткритото Девическо практическо занаятчийско училище в същия град, което е едно от първите специализирани професионални училища в страната. През 1907 г. Балтов реставрира (повече или по-малко успешно) старите и увредени икони в църквата „Св. св. Константин и Елена“ в Пазарджик и създава няколко нови за същата църква, а няколко години по-късно рисува две големи икони за иконостаса на същата църква. Паралелно с това през 1912 и 1914 г. участва в първите изложби на Дружеството на южнобългарските художници. Името му е в списъка на учредителите на това дружество. По време на мобилизацията през Балканската война Балтов е зачислен в Двадесет и седми пехотен полк и е изпратен на фронта в Източна Тракия. Трите пейзажа, датирани и подписани от художника, които са съхранявани днес в Историческия музей в Стрелча, изобразяват идилична гледка от Сиври тепе близо до Одрин и го разкриват като пейзажист с фин усет към природната гледка.

Портретът е другият жанр, в който Балтов активно се изявява. Рисува своите близки, видни стрелчански общественици като учителя Барбалов и др., чиито портрети днес могат да се видят в Историческия музей в Стрелча и в Художествената галерия в Пазарджик. В някои от тях се наблюдава известен „пренос“ и приемственост – така например портретите на дъщерите му Дена и Невена са обобщени и силно наподобяват някои от лицата, които виждаме върху иконите, докато други са представени по-реалистично.

През 1923 г. Мильо Балтов за кратко е кмет на Стрелча. Работата по църковната украса в региона продължава и през 1929–1930 г. заедно с Петър Джамджиев рисува стенописните образи на български светци в църквата „Св. Неделя“ в Пловдив. Тези монументални образи са единственият досега повод българското изкуствознание да заговори за художника Мильо Балтов и неговото място в българското изкуство. Приносът му е пример за уменията на българските художници от 20-те години на ХХ в. да обновяват иконографската програма с изображения, сцени или фигури, свързани с българската култура и национална идентичност. По-късно Балтов изпълнява стенописната украса на църквата „Св. Арх. Михаил“ в Перущица, както и „Тайната вечеря“ в храма „Св. Възнесение Господне“ в пловдивското село Кадиево. Балтов участва активно в културния живот на родния си град Стрелча – театралните постановки също се случват благодарение на изработените от него декори и сценографски решения, от които, за съжаление, не са запазени свидетелства.

Днес, благодарение на изследователските усилия на Исторически музей в Стрелча, можем да включим името на художника Мильо Балтов в списъка на ярките представители на един любопитен междинен етап в историята на българското изкуство. Следващо цялостно изследване на неговия жизнен път ще има за цел да събере и систематизира възможно по-голяма част от творчеството на Мильо Балтов: да издири икони, да проследи стенописи и декорации и извън родния му край и да очертае по-ясно сложните пътища на идеите в изобразителното изкуство.

Галина Декова, куратор на изложбата

Позицията при Сиври тепе, 4.IV.1913 г., м. б., платно, 24 х 78 см., ИМ – Стрелча.

Пролетен пейзаж, 1913 г., м. б., платно, 22 х 77 см., ИМ – Стрелча.

Невена Балтова (дъщеря на художника), началото на ХХ в., м. б., платно, 27,7 х 19 см., ИМ – Стрелча.

Ангел Балтов (син на художника), началото на ХХ в., м. б., платно, 29,7 х 20,7 см., ИМ – Стрелча.

Етюд седнала фигура, около 1900 г., въглен, хартия, 28 х 18,4 см., ИМ – Стрелча.

Етюд на мъжка фигура, около 1900 г., въглен, хартия, 42,5 х 32,5 см., ИМ – Стрелча

Ярослав Вешин между свои студенти от III курс. Мильо Балтов (втори ред, първият отдясно), Елисавета Консулова, Анета Ходина, Атанас Михов, Венета Гьоргова, Лука Перфанов, Атанас Овчаров, Недялко Велков, Добри Христов и др., 1900 г., ЦДА.

Мильо Балтов, Св. Арх. Михаил, 170 х 71 см., храм-паметник „Св. Арх. Михаил“, Стрелча.

М. Балтов, 40-те години на ХХ в., ДА – Пазарджик.

В памет на художника Мильо Маринов Балтов

Close Menu