МИС – Музеят за история на София

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

На фона на отварянето на Квадрат 500 (по-известен като Български Лувър) и епичното завършване на Музейко, откриването на Софийския исторически музей остана не съвсем оценено от публиката. Но това е събитие, което тепърва ще оформя културния живот на столицата по нов и, надявам се, по-добър начин.

Според брошурата на музея, той е основан през 1928 г., а в него институционално са се съчетавали и градска библиотека, и архив. Първата музейна изложба е от 1941 г. и въпреки липсата на експозиционна площ досега са положени много усилия за съхраняване и обновяване на фонда. Резултатът им може да се види днес в сградата на преустроените Софийски бани на адрес: пл. Бански 1, София – 1000, макар че в епохата на комуникациите хубавите неща са ясно забележими и онлайн (http://www.sofiahistorymuseum.bg/) с пълнотата, добрата подредба и ясна информация.

Посетителите на МИС трябва да отделят поне три спокойни часа, за да се насладят изцяло на постоянното музейно представяне. Сбирката обхваща 8 тематични зали, като през октомври, когато го посетих, все още се разработваше градското ретрокафене и временната зала за изложби и работилници. (Вероятно след отварянето им нужните часове ще бъдат доста повече.) Експозицията е решена по начин, силно подчертаващ ролята на София като център и столица – средище на държавни и духовни институции, силни личности и автентични културни пластове. За разлика от по-консервативните изложбени форми, например в Историческия и Археологическия музей, в МИС е възможно да се докосват или снимат редица експонати – търсена е интеракцията и заигравката с публиката. Затова, когато разглеждате залата на софийската улица, не се колебайте да поседнете в градския трамвай и да погледате старите кинопрегледи. Впрочем помощ, мултимедия, пултове и екрани има навсякъде.

Разбира се, ценните притежания са зад витрина…

podaryk

Или зад ограничителни въжета…

kareta

Но са все така впечатляващи.

Няма да издавам повече изненади, но ще спомена нещо професионално вълнуващо, а именно градоустройствената изложба „Пулсът във времето“, изготвена от експертен екип на музея и външни консултанти, и скрита, макар и малко нагъсто, в подпокривното пространство на сградата.

pulsyt

Пригответе се да бъдете очаровани от любовта, с която градоустройството, в цялата му суха и научна мощ, е разтворило сърцето си за всички живеещи в града посетители, предизвиквайки познанията и спомените им. Можете да видите копия от първите планове и регистри на града, удобно предоставени в папки с лупи и до места за сядане, художествените макети на загадъчната златарска чаршия, картини на Феликс Каниц и Обербауер, табла на прочутия план на професор Мусман и текстовете с различни оценки, поставяни във времето на неговия проект, кадри от изграждането на комплекси и пътища.

karta

Имате възможност да проследите застрояването на много райони, паркове и ключови сгради и почти неусетното, но видимо впоследствие, вдигане и падане на завеси и концепции. И да се убедите за сетен път, че добро или лошо, право или грешно, нищо в този град не е случайно, а е плод на битки, усилия и… мечти.

Разбира се, музеят трябва да е още по-голям. Някои от залите, особено бившите бански помещения или дългите коридорни връзки, могат да намерят още по-добра подредба. И София също, тя може да бъде все по и по-хубава. Но именно днес и именно сега нашият град е неустоимо чаровен, а Софийският градски музей ни припомня царствената му същност, древната му природа и любовта, с която е изграден и живян.

На ваше място не бих отлагала повече – МИС ви очаква.

МИС – Музеят за история на София

Close Menu