МУЗЕЙ НА ЖЕНАТА

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Изложба на Националната галерия и Българския фонд на жените

Частна колекция на Алла Георгиева

В рамките на проекта „Всичко (ни) е наред“

3 юни – 30 септември 2020, Къща музей „Вера Недкова“, ул. „11-ти август“ 2, ІІ етаж

Това е първата изложба на сбирката на Музея на жената, чието начало Алла Георгиева дава през 1999. Колекцията е събирана в продължение на 20 години и продължава да се попълва с нови експонати.

Основната тема на този музей е образът на жената, интерпретиран в съвременната сувенирна промишленост, предмети за бита, дрехи, напитки, детски  играчки, реклама и дизайн. Колекцията включва визуални обекти, третиращи жената основно като сексуален обект, образци на рекламната индустрия, използваща женското тяло за продаване на различни стоки, съществуващи на пазара предмети, фотографии, специално създадени за музея арт обекти, дарения от приятелите на Алла Георгиева и др. Най-често подобни обекти използват езика на хумора, поставящ жената в унизително положение.

С подкрепата на Българския фонд за жените сбирката на Музея на жената беше обогатена и подготвена за своето първо публично представяне. След експонирането в къщата музей „Вера Недкова“ колекцията ще продължи да търси свой постоянен дом в България и да задава въпроса: „Всичко наред ли е?“

За проекта „Всичко (ни) е наред“

През 2019  Българският фонд за жените обяви конкурс за нови художествени проекти на жени с награден фонд от 30 000 лв. Темата на конкурса: „Всичко е наред“ провокираше художничките да мислят за проблемите и предизвикателствата пред жените днес – в или отвъд феминизма. В конкурса бяха представени 107 идейни проекта на над 100 авторки и колективи, от които журито в състав: Десислава Димова, Стефка Цанева, Добромира Терпешева, Леа Вайсова и Гергана Куцева избра 9 проекта – на Албена Баева, Алла Георгиева, Боряна Росса, Венета Андрова, Невена Екимова, Дарина Коконова, Николина Недялкова/Даниела Такева, Павлина Сърбова, Полина Стоянова/Марион Дърова. Техните реализирани творби бяха представени в изложбата „Всичко (ни) е наред“ на три локации в София: Института за съвременно изкуство и галериите Credo Bonum и Doza.

Алла Георгиева
Фридрих Ницше, 2020
От серията „Великите мъже за жените“ рисунка, китайски туш

Луминал, 2011
Фотография
Музей на жената

Поставка за сол и пипер, 2015
Порцелан
Музей на жената

МУЗЕЙ НА ЖЕНАТА

Close Menu