Напусна ни великият Румен Скорчев!

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Акад. Румен  Скорчев работеше в областта на илюстрацията, графиката, рисунката и живописта. Имаше огромен принос за утвърждаването на съвременното българско изкуство по света и до последно съветваше младите. Имаше отношение към образованието и науката като член на САЧК.

Само преди година акад. Скорчев искаше да се свърже с млад изкуствовед, който има желание да работи върху т.нар. социалистически период от българското изобразително изкуства, за да му разказва за пътя си и за да покаже, че не всички са се заигравали с властта и идеологията, та да бъдат определени като представители на социалистически реализъм. Не успяхме да го запишем, защото си мислехме, че времето е пред нас… За съжаление. Големият майстор казваше, че ако за един художник не бъде издадена книга, то той е „мъртъв”. В това той виждаше ролята на българското изкуствознание и в частност на Института за изследване на изкуствата при БАН.

Потомък на тревненски зографски род, бунтар, мечтател и истински интелектуалец акад. Румен Скорчев ще остане като водеща фигура в българското изкуство между две хилядолетия.

Поклон пред паметта на майстора!

Опелото ще се състои на 09.09.2015 г., от 15 ч. в църквата „Св. София”

655-402-hudozhnikyt-akademik-rumen-skorchev

Напусна ни великият Румен Скорчев!

Close Menu