НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ ПРЕДСТАВЯ КАТАЛОГА „ЯПОНСКАТА ГРАВЮРА УКИЙО-Е В БЪЛГАРСКИТЕ КОЛЕКЦИИ“, 328 стр., 270/160 см, твърда корица, тираж 500 екз.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Каталогът на едноименната изложба „ЯПОНСКАТА ГРАВЮРА УКИЙО-Е В БЪЛГАРСКИТЕ КОЛЕКЦИИ“ включва над 300 репродукции на всички известни укийо-е произведения от музейните колекции в страната. Уникалното двуезично издание е структурирано от седем тематично обособени раздела с въвеждащ в тематиката и сюжета на гравюрите текст. Последната, седма част на каталога, е посветена на серията на Хирошиге „53-те спирки по пътя Токайдо“,190-ата годишнина от отпечатването на която мотивира създаването на изложбата в залите на Националната галерия.

Текстовете към разделите, уточненията на атрибуциите и датировките са дело на българската японистка д-р Стела Живкова и изкуствоведите Златка Димитрова и Мария Маринова с увод на директора на Националната галерия Ярослава Бубнова. Консултант на изданието е проф. Дж. Окубо от Национален музей за история на Япония. Дизайн: Камен Стоянов, Топ Дизайн Студио.

Каталогът и изложбата „ЯПОНСКАТА ГРАВЮРА УКИЙО-Е В БЪЛГАРСКИТЕ КОЛЕКЦИИ“ са осъществени с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

Официалното представяне на изданието към изложбата „Японската гравюра укийо-е в българските колекции“ ще се състои на 29 февруари, четвъртък, от 18.45 до 19.40 часа в панорамната зала на Квадрат 500.

Не пропускайте предвидения непосредствено преди официалното представяне тур в изложбата „ЯПОНСКАТА ГРАВЮРА УКИЙО-Е В БЪЛГАРСКИТЕ КОЛЕКЦИИ“ с начален час – 18:00 часа.

По време на представянето каталогът ще може да бъде закупен за 65 лв. Цената на изданието „ЯПОНСКАТА ГРАВЮРА УКИЙО-Е В БЪЛГАРСКИТЕ КОЛЕКЦИИ“ след неговото официално представяне е 70 лв.

Вход за събитието – свободен

Квадрат 500, пл. „Св. Александър Невски“, ул. „19-ти февруари“ № 1

За допълнителна информация:

Златка Димитрова, уредник в Националната галерия

+359 885306119

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ ПРЕДСТАВЯ КАТАЛОГА „ЯПОНСКАТА ГРАВЮРА УКИЙО-Е В БЪЛГАРСКИТЕ КОЛЕКЦИИ“, 328 стр., 270/160 см, твърда корица, тираж 500 екз.

Close Menu