Национална награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора, 1 февруари 2024, Кюстендил

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print
Владимир Димитров – Майстора, 1950-те (архив на къщата-музей в село Шишковци)

На първи февруари в Кюстендил беше връчена възстановената през 2013 година Годишна национална награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора.

Статуетката, която се връчва на носителя на наградата, е дело на Кирил Матеев

Тя беше учредена съвместно от Община Кюстендил, Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил, Министерство на културата и Съюза на българските художници. Във всяко издание журито, което включва девет представители на СБХ и по един представител на Министерство на културата и Община Кюстендил номинира няколко художници за техни изложби, представени през предходната година. Всеки носител на наградата прави на следващата година изложба в галерията в Кюстендил.

Тазгодишното награждаване, което по традиция се провежда в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил започна с откриване на изложбата на Румен Гашаров, който беше миналогодишния носител на наградата. Тя беше представена от художника проф. д-р Илиян Лалев.

Плакат на изложбата на Румен Гашаров

Румен Гашаров беше отличен и с наградата „Съживено наследство“ за 2023 на Института за изследване на изкуствата.

Румен Гашаров пред публиката в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил

Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов представи четиримата художници, номинирани за наградата: Валентин Дончевски от Стара Загора, Георги Андонов от Кюстендил, Димитър Чолаков от Търговище, Динко Стоев от София.

 Любен Генов (председател на СБХ), зад него от ляво надясно –
Валентин Господинов (директор на ХГ „Владимир Димитров – Майстора“), Георги Андонов, Валентин Дончевски, Димитър Чолаков

Носител на Годишната национална награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора за 2023 година е роденият 25.07.1954 г. в град Попово художник Димитър Чолаков. През 1973 г. завършва ХГ „Илия Петров“ в София, а през 1981 г. се дипломира в НХА – София в класа на акад. Светлин Русев със специалност „Живопис“. От 1990 до 2013 г. е директор на ХГ „Никола Маринов“ в Търговище. През 1999 г. специализира в “Cite des Arts” – Париж. Димитър Чолаков има над 50 самостоятелни изложби в България и в чужбина. От 2006 г. е професор по живопис в ШУ „Епископ Константин Преславски“. Живее и работи в Търговище и в Шумен.

„Зимно море“ Димитър Чолаков, размер: 54/65, маслени бои, платно
(Арт галерия Le Papillon, Варна)

Носителят на наградата – Димитър Чолаков

Национална награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора, 1 февруари 2024, Кюстендил

Close Menu