„Послания“ – 120 години от рождението на Златю Бояджиев

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ

представя

ПОСЛАНИЯ

120 години от рождението на Златю Бояджиев

14 септември 2023 – 7 януари 2024

Под патронажа на г-н Румен Радев, президент на Република България

и с финансовата подкрепа на Министерството на културата

Откриване на 14 септември, четвъртък, 18.00 часа

Двореца, пл. „Княз Александър I” 1

Селектираните произведения проследяват основните стилови и тематични линии в творчеството на художника до 1951, когато е поразен от тежък инсулт и получава парализа на дясната си половина, както и промените в живописния му изказ, след като отново започва да рисува, вече с лявата ръка.

Ако трябва да характеризираме с една дума забележителното с широкия си диапазон от теми, сюжети и пластически търсения изкуство на Златю Бояджиев, най-подходящата е послания. Трудно бихме могли да намерим картина, която да не излъчва съкровените внушения, извиращи от богатата душевност и житейска съдба на художника. Това е творчество на посланията за родолюбие и синовна привързаност, посланията за морал, чест и дълг, посланията за вечното и непреходното, посланията за волята на духа, за силата на характера и стремежа към уникалност.

Приказка, 1965
маслени бои, платно, 140 x 120 см
Национална галерия

В творчеството на Златю Бояджиев се съдържа обобщение на философския смисъл на живота, на връзката на човека с природата, на отношенията между хората. Без клишета, повърхностна наративност и назидателност. Понякога със своеобразна произволност на интерпретацията, която обаче не е артистична поза, а иманентна душевна нагласа. Той е изключително талантлив и витален живописец, който в картините си дори преобръща обичайната логика на времето, на пространството, на битието и на човешката природа.

В 12 зали на два етажа в Двореца са представени живописни платна, подготвителните ескизи към три от емблематичните сред тях – „Сватба в Брезово“ (1939),  „Брезовски овчари“ (1941) и „На нивата/След оран“ (1942), документални материали и фотографии, предоставени от наследниците на художника и от архива на СБХ. Включени са произведения от фондовете на Националната галерия, СГХГ, галериите в Благоевград, Варна, Видин, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Ямбол, от наследниците на Златю Бояджиев, от Държавния културен институт към министъра на външните работи, ОББ и Литекс комерс и от частни колекции. В една от залите ще бъде прожектиран документалният филм „101 портрета“ (2006) на БНТ – Пловдив.

Пространственият дизайн е на Кирил Асс и Надя Корбут, графичният дизайн – на „Идея дизайн студио“. За посетителите на изложбата се предлага за първи път индивидуален аудиогид за 19 от експонираните картини с текстове на изкуствоведи от Националната галерия. Иновативният двуезичен продукт е разработен от „Наше наследство“. Двуезичният каталог към изложбата ще бъде представен в навечерието на рождения ден на Златю Бояджиев – 22 октомври. В програмата на изложбата ще бъдат включени турове с кураторите и презентация на главния  реставратор на галерията Милена Донкова за технологията на художника.

За контакт с кураторите на изложбата:

Боряна Вълчанова – 0889 515 330

Весела Христова-Радоева – 0879 834 041

Актьорът Константин Кисимов
в ролята на Аркашка от пиесата „Лес“
на Александър Островски, 1965
маслени бои, платно, 200 х 70 см
Частна колекция

Циганките, 1965
маслени бои, платно, 125 x 140 см
Национална галерия

Семеен портрет, 1967
(синът Георги, Златю Бояджиев, съпругата Цветана, дъщерята Рада)
маслени бои, платно, 180 x 140 см
Собственост на наследниците

Керван с камила, 1968
маслени бои, платно, 99 x 150 см
Собственост на наследниците

Кукери, 1974
маслени бои, платно, 140 х 216 см
Литекс Комерс

„Послания“ – 120 години от рождението на Златю Бояджиев

Close Menu