ПО РЪБА НА РЕАЛНОСТТА

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ

и

ФЕСТИВАЛЪТ „ФОТОФАБРИКА“

представят

Кристина де Мидел

ПО РЪБА НА РЕАЛНОСТТА

25.01 – 17.03.2024

Откриване на 25 януари, четвъртък, в 18.30 часа

Двореца, пл. „Княз Александър I“ 1

Испанската фотографка Кристина де Мидел гостува в София по покана на фестивала „ФотоФабрика“. Изложбата на световноизвестната фотографка и настоящ президент на колектива „Магнум“ представя кадри от пет от най-популярните ѝ фотографски серии, включително „Афронавти“ и „Това направи омразата“, които ѝ донасят огромна популярност и световно признание. Проектът е част от Календара на културните събития на Столичната община. Медиен партньор: БТА / Българска телеграфна агенция.

Кристина де Мидел ще присъства на откриването на експозицията и ще има публична лекция на 27 януари, събота, от 17.00 часа в Балната зала на Двореца с вход свободен. Освен тази среща с публиката, тя ще проведе и специално портфолио ревю в рамките на два дни, в които ще се срещне с дузина селектирани български фотографи. Те ще имат възможността да чуят мнението и препоръките ѝ за тяхната работа. Повече информация за участие в портфолио ревюто можете да откриете тук.

Кристина де Мидел изследва двойнствената връзка на фотографията с истината. Като смесва документална и концептуална фотография, тя се заиграва с реконструкции и символи, за да размие границата между реалност и фикция, докато коментира наболели въпроси от съвремието ни. Професионалният ѝ път започва като фотожурналист. През 2012 създава изключително популярната си концептуална серия „Афронавти“. Този тип нейна фотография и до днес не спира да предизвиква възприятията на публиката за това къде свършва документалнота и започва фикцията. Курирала е някои от големите световни фотографски събития, сред които „Фото Испания“ и фестивалите в Лагос, Нигерия и Сан Хосе, Уругвай. Автор е на повече от 14 фотокниги.

Кратка информация за сериите, включени в изложбата

Афронавти

Серията прави реконструкция на събитията около опита за създаване на африканска космическа програма през 1964 от замбиеца Едуард Макука Нколосо. Кристина де Мидел жонглира умело със западните клиширани представи за Африка и космоса, като ги преплита с историческите факти за космическата програма на Замбия.

Кристина де Мидел
Афронавтите
Ико Ико

Това направи омразата

Кристина де Мидел реконструира сюжета на един от романите на популярния нигерийски писател Амос Тутуола, като пренася фентъзи разказа в съвременността на Нигерия.

Кристина де Мидел
Това направи омразата
Содом

Парти

Поглед към съвременен Китай през комбинация от текст и снимки. Изображенията са комбинирани с откъси от втората най-отпечатвана книга в историята на света – „Цитатите на председателя Мао Дзъдун“. Откъсите са цензурирани и редактирани, така че да отразяват много повече съвременното състояние на страната, отдалечавайки се от класическия комунистически лозунг.

Кристина де Мидел
Парти
Партито

Ян Майен

През 1911 арктическа експедиция отплава, за да преоткрие остров Ян Майен, който се намира на изток от бреговете на Гренландия. Не всичко минава по план и в крайна сметка резултатът от експедицията е серия снимки, направени по бреговете на Исландия. Като използва оригиналния архив и базирайки се на сценария на кинематографа на експедицията, Кристина де Мидел „инсценира“ своя серия фотографии по бреговете на шотландския остров Скай. Двата комплекта снимки след това са смесени и оцветени на ръка, за да разкажат историята на тази злополучна експедиция.

Кристина де Мидел
Ян Майен
Без име

Джентълменски клуб

С цел да постигне по-добър визуален баланс при представянето на проституцията Кристина де Мидел публикува през 2015 обява във вестник в Рио де Жанейро, че търси клиенти, които са склонни да ѝ позират срещу заплащане. За нейна изненада откликват много мъже и техните портрети и интервюта стават първата глава от „Джентълменски клуб“ – визуален показалец на потребителите на секс услуги по света. В продължение на 7 години фотографката пътува до различни градове, които имат пряка връзка с този бизнес и събира 100 фотографии и интервюта, в които мъжете споделят своята мотивация и възгледи по отношение на платения секс. Локациите са Хавана, Мексико Сити, Париж, Банкок, Лос Анджелис, Лагос, Кабул, Амстердам и Мумбай. Някои от тях са добре известни със секс туризма си, други допринасят за романтизирането на проституцията или показват културните различия, които обременяват тази голяма световна тайна.

Кристина де Мидел
Джентълменски клуб
Лос Анджелис, Едуард
Бруно Морайс
Портрет на Кристина де Мидел

За контакти:

hello@fotofabrika.org

0887371345 – Боряна Телбис

fotofabrika.org

ПО РЪБА НА РЕАЛНОСТТА

Close Menu