Предстоящо!

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Художествената галерия в Стара Загора подготвя
ретроспективна изложба по случай 100-годишнината от рождението на Петър Русков (31 март 1920 г. – 5 февр. 1999 г.), художник-проектант в продължение на 45 сезона в най-старата извънстолична опера. „Разбиранията му за музикалната сценография са основополагащи и определящи в зримия образ на Старозагорската опера от 40-те до края на 80-те години.”[1] Реализираните по негови проекти постановки са повече от 100. Работи и за Драматичния театър в града, сътрудничи и на други театри в България и зад граница.

Очаква се в експозицията да видим негови сценографски проекти за оперни, оперетни и балетни постановки, акварелни рисунки от различни периоди на творчеството му, пейзажи от България и чужбина.

Стремежът на организаторите е да издирят и включат творби от различни жанрове, в които Петър Русков не само е правил опити, а се е изявявал.
Предвижда се изложбата да бъде открита на 17 март 2020 г. в Художествената галерия на Стара Загора.

[1] Бикс, Розалия, Анелия Янева, Румяна Каракостова, Миглена Ценова-Нушева. Български музикален театър. 1890-2005. Опера, балет, оперета, мюзикъл. Постановчици: диригенти, режисьори, хореографи, сценографи, хормайстори. ИИИзк., С., 2008, 816, 384-387. 

След премиерата на "Цар Калоян" през 1975 г. в Стара Загора, посветена на 50-годишнината на трупата и 75-годишнината на Панчо Владигеров.
След премиерата на „Цар Калоян“ през 1975 г. в Стара Загора, посветена на 50-годишнината на трупата и 75-годишнината на Панчо Владигеров.
След премиерата на "Ивайло" в Куйбишевския академичен театър за опера и балет през 1979 г. сценографът Петър Русков е с колегите си - диригента Димитър Димитров, режисьора Георги Петров (и тримата дълго градили облика на Старозагорска опера), Марин Големинов и съветски артисти
След премиерата на „Ивайло“ в Куйбишевския академичен театър за опера и балет през 1979 г. сценографът Петър Русков е с колегите си – диригента Димитър Димитров, режисьора Георги Петров (и тримата дълго градили облика на Старозагорска опера), Марин Големинов и съветски артисти

Предстоящо!

Close Menu