При-общената река и ONE ARCHITECTURE WEEK’2015

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Преди повече от година организаторът ЕДНО1 обяви темата, куратора и основните дейности, които ще идентифицират ежегодния международен фестивал за архитектура ONE ARCHITECTURE WEEK’2015. За трета поредна година фестивалът ще се проведе в Пловдив. Темата ПРИ-ОБЩЕНА РЕКА ще се разработва месеци наред, но същинската част на фестивала ще бъде в периода от 18-ти до 27-ми септември. От самия слоган се подразбира, че всички архитектурни и неархитектурни намеси ще бъдат с епицентър река Марица.

За тазгодишното издание на ONE ARCHITECTURE WEEK кураторът Мерве Бедир2 ще се занимае с темата „Реката”. Този специфичен за градската среда на Пловдив елемент остава, за съжаление, най-голямото неизползвано пространство на града. Неговата по-добра интеграция в градската тъкан има потенциала да създаде една отличаваща се среда, както и да стимулира уважението към природата и взаимодействието с нея. Връзката между реката и града е въпрос и от международно значение, затова лекциите, работилниците, изложбите и намесите, които ще се се състоят в Пловдив през 2015 г., ще засягат проблеми не само на местно, но и на световно ниво.

Акциите, инициативите, намесите и събитията на ONE ARCHITECTURE WEEK’2015  започват месеци преди самата седмица на архитектурата. Сред тях са проучване на реката, създаване на билкова градинка на брега и развитие на общност, свързана с градско градинарство в Пловдив, изграждане на плаж и отворена сцена на Марица, осъществяване на редица намеси, които имат потенциала да стимулират хората да отидат на реката, специално участие по време на Европейската нощ на музеите и галериите и др.

Акцент на тазгодишното издание на ONE ARCHITECTURE WEEK е професионален форум, в който ще вземат участие актуални имена от сферата на съвременната архитектура със значителен опит и професионални постижения. Професионалната и академична общност у нас ще има възможност да се запознае с добри практики от различни точки на света.

 

Сред тях са:

Пейтър Вейнстра от водещото холандско студио LOLA Landscape, който ще разкаже в лекция как се прави иновативен ладшафтен дизайн на трудни места, колко е важна неуловимата променливост на средата и ще представи последната книга на студиото “Dutch Dikes”.

Яндирк Хукстра от H+N+S Landscape Architects, архитектурно студио, фокусирано върху контрола и използването на водата в природата и, логично, основна част от работата им е свързана с Холандия, където приятелското съжителство на водата и човека лежи в основата на обитаемия пейзаж.

Рита Юстесен  от базираната в Копенхаген агенция By&Havn, която отговаря за развитието и разширението на града.

Клемaн Бланше – френски архитект, учител и критик, активен в сферите на архитектурна теория и урбанизма.

Канадецът Мейсън Уайт от LATERAL OFFICE, студио, което се занимава с архитектура, ландшафт и урбанизъм. 

Форумът ще се проведе на 26.09.2015 (събота) в Държавна опера Пловдив, пл. Централен, Пловдив. 

Програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK’2015 включа още редица лекции и дебати, филмова, спортна и музикална програма, серия от работилници, събития за деца и отворена сцена и още много инициативи и намеси.

Повече информация на: www.edno.bg; www.facebook.com/OneArchitectureWeek

 

Бележки:

1 Организатор на фестивала е ЕДНО – платформа за съвременна култура, а събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и фондация „Америка за България”. Програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK е част от културния календар на Пловдив, Европейска столица на културата за 2019.

2 Мерве е родом от Анкара (Турция), където e следвала архитектура в Близкоизточния технически университет. Зад гърба си има редица проекти в сферата на дизайна и строителството в Турция, Египет и Грузия, два проекта на ЕС за градско обновяване в Залцбург и Копенхаген. Куратор е в Нидерландския архитектурен институт през 2012 г. и 2013 г. и разработва проекти, изучаващи градската трансформация и усвояване на различни пространства. Гостувала е на множество институции и събития, в момента е съдружник в бюрото Land+Civilisation Compositions, което е базирано в Ротердам и Инстанбул. Съвместно с Archis и Studio X Istanbul работи над изложба, която разглежда въпроса за миграцията и бежанците в Турция.

При-общената река и ONE ARCHITECTURE WEEK’2015

Close Menu