„Скулптурата е вкаменена мисъл за вечното движение на живота“

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

В ателието на проф. ВАЛЕНТИН СТАРЧЕВ

Валентин Старчев навърши 85 години (на 14 август 2020 г.). Срещаме се в ателието муедно одухотворено място, безмълвен свидетел на създаването на всяка негова творба. Плакати по стените, подготвителни рисунки към проекти, архивни снимки, разказват историята на живота му, маркират многобройни самостоятелни изложби, участия в общи, колективни и международни експозиции, а отляво и отдясно на дървената стълба към горния етаж като неми свидетели стоят бронзови пластики. Пространството е пренаселено с гипсови и бронзови скулптури, излъчва концентрирана енергия, усещам пулсациите на неговия свят и в същото време ме обзема някакво усещане за безметежност.

Проф. Валентин Старчев в ателието (фотограф – Наташа Ноева)

За Валентин Старчев, като един от най-ярките представителина съвременното българско изкуство в областта на монументално-декоративната и кавалетна скулптура, е известно почти всичко. Роден през 1935 г. в Стара Загора, той получава средно образование в родния си град. През 1959 г. завършва Художествената академия (тогава ВИИИ „Николай Павлович“), специалност „Скулптура“ при проф. Марко Марков. Творческият му път започва с участие в Първата младежка изложба през 1961 г., организирана в залите на ул. „Гурко“, с композицията „Борци“. За нея е удостоен с втора награда, а работата е откупена от Художествената галерия в Русе. Заедно с Александър Дяков, който получава първа награда за творбата си „Зидарче“, веднага са приети за членове на СБХ, без да минават през задължителния етап кандидат-членство. Дълги години е в ръководните структури на Съюза и негов заместник-председател, свидетел и пряк участник е в процесите, определящи развоя на българското визуално изкуство от 1960-те години до днес. От 1964 г. е и преподавател в Архитектурния институт първо като доцент, а след това професор и ръководител на катедра „Рисуване“. Автор е на монументите „Паметник на съпротивата“ в Бургас, „Братските могили на падналите за свобода“ в Плевен и Стара Загора, „На загиналите поети в България“ в София, „Паметник на 14-те изгорели войници в София“, „Бюст-паметник на Пенчо Славейков“ в Брунате, Италия, „Бюст-паметник на Капитан Петко войвода“ за Алеята на Гарибалдийците в Рим, както и за парк на милиционерите в Киев и Борисова градина в София, „Паметник на митрополит Методи Кусев“ – Стара Загора, „Паметник на хан Тервел“ в Тервел, релеф „Раждането на партията“ в Дом-паметника на Бузлуджа, монументална пластика „Гълъби“, Осака, Япония и много други.

из ателието на Валентин Старчев (фотограф – Наташа Ноева)

И на 85 години проф. Старчев е пълен с енергия, готов за нови творчески проекти, отдаден на основния проблем, който вълнува съзнанието му от началото, преди шест десетилетия, досега – проблемът за формата. Дали в кавалетните работи и сериите в различните жанрове на скулптурата – от човешки тела, фигури, торсове, абстрактни композиции, или в монументалните му произведения, за него формата е определящ елемент в композицията и осмисля същността на творбата и водещата идея? В творбите му изразителността на обема е в съчетание със своеобразната прецизност и изящност на пластиката. Основен компонент в пластическата концепция на Валентин Старчев остава стремежът към предаване динамичната жизненост на формата, заложена при изграждането на обема, в острите преходи на пространствените планове, в напрегнатостта на силуета, в симбиозата между конкретност и обобщаване на образа. Тази проблематика е видима и в монументалните му произведения. В тях скулпторът търси пластическа символика, някакъв сигнал, който да е изведен от конкретен елемент или механична структура. Например „Паметникът на съпротивата” в Бургас е изграден на базата на буйовете на пристанището. Следват процеси на трансформация, които изграждат основната структура, разсичайки на две основния елемент, отварят формата, а от нея излиза друга пластика, друга тема, която се вплита в идейния замисъл на цялостната композиция.

Паметникът „1300 години България“ пред НДК, който вече за съжаление не съществува, изграден на принципа на възходящото развитие на спиралата в пространството, е олицетворявал миналото, настоящето и бъдещето на българския народ. В разговора ми с него неизбежно стигаме до съдбата на паметника. Тема, много болезнена за проф. Старчев. С тъга споделя, че каквито и да са причините – безразличието и липсата на грижа от страна на държавата или общината, набезите на „ловци“ на скрап, разрушаването на паметници от конюнктурни или други съображения, всички те водят до един и същи срамен резултат – унищожават се произведения на изкуството.

Дойдох в ателието на Валентин Старчев с намерението да направим интервю. В началото на разговора му казах, че искам да науча нещо повече за студентските му години в ателието на Марко Марков и за уроците, които е научил от своя професор, за участията му в младежката изложба през 1961 г. и в първата изложба „Скулптура на открито“ през 1966 г., в общите художествени изложби, как подхожда творчески към двете линии в своето богато творчество – кавалетната и монументалната, как се променя естетиката му пластически и тематично през 1960-те, 1970-те, 1980-те години и след 1989 г., за изложбената галерия на ул. „Раковски“ 125, но още с първия въпрос той се отдаде на спомените си и започна своя разказ за една дълга, с шейсетгодишна давност, творческа съдба. Реших да не го прекъсвам с въпроси. Оставям споделеното от Валентин Старчев – скулпторът, автентично, без всякаква намеса:

***            

Скулптурата е вкаменена мисъл за вечното движение на живота!

Марко Марков идваше сутрин рано, точно в 8 часа, и всички знаехме, че трябва да сме в ателието, заедно с асистента Стефан Стоимиров, в 7:50. Помня Марко Марков как влиза с един кожух – идва от Драгалевци, там му беше ателието – влиза и почва от човек на човек да прави корекции. Мълчалив, малко говори, малко пипа по работите, разглежда и казва на всеки поотделно, а ние всички зад него заставаме и слушаме.

детайли на творби в ателието на скулптора (фотограф – Наташа Ноева)

Спомням си, когато правех дипломната си работа… Бях направил един дискохвъргач, защото бях и спортист. Тогава бях в националния отбор по лека атлетика, рекордьор и шампион на 400 метра гладко бягане в продължение на 6 години. Той тогава ме погледна и ме попита: „Сега скулптор ли ще ставаш, или спортист, да се разберем?!” Марков, като дойде да гледа за корекция дипломните работи, гледа, мълча, оглежда, а аз стоя и треперя отзад. Най-после той хвана едната ръка и я премести с два сантиметра, после каза: „Е, сега стана добре” и си отиде. Само това, нищо друго.

***

Като спортист отидох на световните игри през 1957 г. в Париж – градът на Лувъра, на изкуството, където се говори всичко и има всичко, има и проститутки там. И когато се върнах в България, реших да направя темата „Проститутка” за дипломна работа. Бях направил 5-6 композиции от глина на разкаяни проститутки, въобще социалистически реализъм, 5-6 голи тела, и отделно направих няколко спортни теми – дискохвъргач, гюлетласкач и спринтьор. Поставих на един плот всичките работи, Марков сяда на един стол и почва да ги гледа – гледа женските фигури и накрая каза: „Много са хубави, но няма да станат за диплома работа. Направи си спортната тема”. Той знаеше ситуацията в Академията в онези времена и накрая се спря на „Дискохвъргача“.

***

Едно от първите ми участие в ОХИ е с един работник с количка. Много статична фигура, с абсолютна симетрия, държаща една права количка, а главата му гола и едни очи… Малко египетска работа. Тогава направих и една глава на Туполев (конструктор на самолетите Ту 104). И с тази глава, и с фигурата на работника участвах в една изложба в галерията на ул. „Гурко” 1 през 1961 – 1962 година. Спомням си, че бях поканил в ателието ми Илия Петров да я види, той много я хареса и само ми каза: „Защо си направил такива графични очи?”. Но я съсипаха тази работа едни бояджии в галерията, изляха една бяла блажна боя върху нея и така остана, захвърлиха я отзад в галерията. В следващите изложби в галериите на „Гурко” 1 (тогава изложбите са експонирани и в галерията на „Раковски” 125, б. Н. Н.) дадох три работи и трите бяха отхвърлени като формалистични. Първата работа беше „Разстрел”, направена от намачкани вестници, потопени в гипс. След това направих двуметрова фигура от гипс, бях купил и въже, вързах я цялата и я занесох в галерията, но комисията заяви: „Това е формализъм, това въже… това са западни тенденции” и вън –  изхвърлиха я на една площадка зад галерията. Там бяха отхвърлените работи от изложбите, там ги захвърляха. Винаги е имало представител от Централния комитет на БКП и от Министерство на културата (Комитет за изкуство и култура, б. Н. Н.) в журитата, чак когато дойде Владо Гоев, се поотвориха нещата. Преди него беше скулпторът Методи Измирлиев и тогава нещата бяха такива, че се обръщаше внимание на чисто реалистичното изкуство, като руското… По-късно аз изчуках от камък „Разстрел” и го дадох в друга изложба, от която го купи галерията в Стара Загора.

***

Творби участвали в ОХИ. От ляво на дясно: „Леяр“, „Разпит“, „Пиета“, „Покръстването“, „Митинг“, „Скок“, „Торс“, „Орфей“ – (фотоархив СБХ)

1960-те години бяха много бурни години… Не само младежката изложба, но и при другите изложби имаше много бурни изказвания. Например за двуметровата работа „Бунтът” на Любомир Далчев при обсъждане на изложбата, в доклада си Иван Мандов разкритикува тази фигура като формалистична. Оплюха я тогава и стана една бурна съпоставка на мнения и изказвания. Тогава Любо Левчев се изказа в защита на Далчев, Здравко Мавродиев също… Въобще тогава се оформиха два фронта на художествената сцена – на старото поколение и на новото, защото Далчев водеше един от курсовете в Художествената академия. Другия курс го водеха Иван Фунев и Марков. Аз завърших при Марков. Беше голяма борба, особено Фунев срещу Далчев. Фунев казваше: „Важна е идеята, а не формата”, докато Далчев държеше и на формата. При Далчев в курса бяха Михаил Симеонов, Галин Малакчиев, Крум Дамянов, Альоша Кафеджийски, Иван Праматаров, Иван Ковачев, Пенка Минчева. А ние при Марков от 1953 г. до 1959 г. бяхме с Борис Гондов двамата. Имаше още седем души, но те не се проявиха, поеха по друг път. Сприятелихме се тогава, бяха ни едно до друго ателиетата… И така започнаха по-новите тенденции. Първо, моят професор Марко Марков е завършил във Франция. Ученик главно на Бошар, но много често говореше за Бордел, Майол, Деспийо, тази френска школа, особено за главите на Деспийо, боготвореше ги и така работеше и той в тази посока. Беше много добър портретист. Докато Далчев беше италиански възпитаник, знаеше много добре анатомия, имаше посока – нова пластична форма, при него вече се говореше за позитивни и негативни отношения на обемите, структура на формата, докато Марков държеше на здравата реалистична форма, добре конструирана, както и на изявения характер.

***

През 1966 г. направих торса за Първата национална изложба скулптура на открито в Градската градина от витошка морена, полирана на ръка. След това я подарих на Дечко Узунов, а той ми даде един невероятен пейзаж с акварел. Сега се намира в двора на къщата музей „Дечко Узунов” в София. Помня, че тази работа трудно влезе в изложбата. Разкритикуваха я, че е много абстрактна и твърде модерна.

***

ЕКСПО’70, Осака, Япония (личен архив на автора)

Участието ми в изложението в Осака, Япония през 1970 г. има интересна история. „Гълъби” е една шестметрова пластика върху пиедестал. Това е една група гълъби, отлята от алуминий, която бях полирал на много места по крилата. Идеята беше такава: отидох на екскурзия в Италия, а във Венеция на площад „Сан Марко”, пълен с гълъби, хората ги хранят и те като ято подхвъркват. Направи ми впечатление трептението на крилата, движението, като един облак от трептящи гълъби. Така се роди идеята за тази работа и направих гълъби, които са вплетени един в друг. Приготвих я за българския павилион на ЕКСПО-то. Тя беше предвидена да се сложи пред входа, където имаше една водна каскада и бяха направили един пиедестал за тях. Обаче изведнъж завеждащият отдел „Култура” в ЦК на БКП Крум Василев каза: „Тези гълъби трябва да ги видим…”. А те бяха опаковани за летището и аз отново разопаковам, събирам, сглобявам трите парчета от по два метра. Идват да ги видят министърът Павел Матев, завеждащият ЦК Крум Василев, Атанас Божков, зам.-министър на културата и един колега скулптор. Гледат ги, гледат и Крум Василев каза: „Малкият модел е много хубав, но тази работа е формалистична, България формалистично изкуство не може да изнесе”. Тогава имаше един търговски представител, който отговаряше за българското представяне на ЕКСПО-то, беше шеф на Търговската палата, стар комунистически деятел, Авакум Браничев. Обадихме му се веднага, защото той движеше нещата. Говори с Лъчезар Аврамов, зам. министър-председател, и той нареди да заминат на негова отговорност. След няколко дена ми се обадиха от Осака да отида да ги сглобя. Стоях там цял месец. Сглобих ги и после, след откриването, човек, който е бил в българската делегация, ми разказа, че като минал Тодор Живков, се спрели пред входа, той ги видял и казал „че са много хубави”. Тогава Крум Василев се намесил: „Е, той, Старчев, е работил тук по тях и ги е оправил…”, докато аз нищо не бях променял, само ги бях полирал допълнително и при сглобката ги дооправих. Сега се намират в Свищов във фабриката „Свилоза”.

***

„Реквием” е завършек на един цикъл „Съпротива”, който съм започнал преди години, а на последните общи изложби представях последователно творбите „Разпит”, „Разстрел”, „Пиета” и „Реквием”. Самият цикъл представя съдбата на един революционер, който загива в името на свободата и правдата. Исках да премина към един нов образ, който да внуши идеята чрез създаването на едно ново психологическо състояние. Търсил съм такъв жест и пластическо решение на цялата форма като съпоставка на една материя с друга, така че да се получи атмосфера на безкрайна скръб и едновременно с това извисяване силата и величието на образа, а именно в това извисяване е и идеята на творбата. Но когато се яви нова творба, с нов тип подход към идейния замисъл и изградена с необичайни дотогава средства, обикновеният зрител в първия момент може да се озадачи. „Реквием” го има в СГХГ и в градския парк на Стара Загора. Тогава имаше една стара братска могила, каменна, с имена, пред нея направихме една разработка отпред и сложихме „Реквиема” от бронз. Това беше една моя серия, в която правих опити, експериментирах. В същото време правих и глави за изложбата за Октомврийската революция, правех глава на Дзерджински, маска. Бях я сложил върху една желязна релса. След това за друга изложба направих един „Орфей“ от гипс – и него го изхвърлиха. После направих работника – „Леяр”, който го имат в СГХГ и в музея Миделхайм в Антверпен, Белгия – и него изхвърлиха. А защо ли? Защото гумените ръкавици (ръцете му) изглеждаха все едно, че са от гума и те не го възприеха.

интериор от изложбата в галерия „Райко Алексиев“ 2018 (личен архив на автора)

В следващите години имаше експозиция на открито във Варна, в Морската градина, през 1976 г. и тогава този „Леяр” го отлях в бронз. После творбата отиде на една изложба на българска скулптура в Белгия. Комисар на изложбата беше Сашо Апостолов, секретар на секция „Скулптура” към СБХ. И ръководството от музея Миделхайм в Антверпен реши, и купи тази работа за музея на открито. Това е музей на съвременната скулптура от Роден до днес. После направих втора отливка за СГХГ и сега тя се намира във Външно министерство.

„Митинг” от 1966 г. също за малко да я отхвърлят от изложбата, фигурите бяха направени от смачкани станиоли, носещи едни плакати от счупени плочки. Решиха, че е формалистична и едва-едва я приеха, после я купи НХГ и сега се намира в Музея на социалистическото изкуство. Същата година направих пластиката „Скок” за една изложба в галерията на „Раковски” 125. И тя мъчно влезе в експозицията. Представляваше хърдел (препятствие от 110 м.), беше гипсова, фигурата нямаше нито ръце, нито крака и я бях направил с фолио отгоре, залепено и патинирано. След това отлях тази работа в бронз. Българският олимпийски комитет я взе като подарък за олимпиадата в Москва. Тогава ставаха едни от най-големите и престижни изложби в залите на „Раковски” 125. Даже още помня, макар и дете, през 1940-те години, в тази галерия имаше изложби както на българско изкуство, така и много чуждестранни, например на френските импресионисти (много харесвана от художниците и критикувана от тогавашната критика).

***

Като малка пластика композицията „Пиета” участва в Пловдивските есенни изложби заедно с работи на Крум Дамянов, Дечко Узунов, Джурлата (Георги Баев – б. Н. Н.), Тодор Панайотов и др. След това направих 2,4-метрова пластика на тази тема, която бе откупена от НХГ и отлята допълнително за Братската могила в Плевен. Най-интересното за тази „Пиета” е, че беше зад Двореца, до Партийния дом, и когато на 10 ноември 1989 г. станаха събитията, всички статуи зад Двореца ги събориха, само не можаха да съборят фигурата на Майстора, ама я изцапаха със зелена боя. А „Пиетата” никой не я пипна. Остана непокътната! След това около нея направиха палатковия лагер (1990 г.). По-късно я преместиха в Музея за съвременно изкуство, въпреки че е собственост на НХГ, Квадрат 500. Една отливка на „Пиета” бе подарена на папата във Ватикана, когато отиде една делегация през 1983 г. Тогава папата възкликнал: „О, модерна!”. Ето на тази снимка се вижда… Тази снимка е правена от фотограф на Ватикана, друг човек не можеше да влезе там да прави снимки.

***

През цялото време на творческа работа съм участвал във всички общи изложби в страната и чужбина, които СБХ организираше.

***

детайли на творби от изложбата в галерия „Райко Алексиев“ 2018 (личен архив на автора)

В самостоятелните ми изложби през 2011, 2015 и 2018 г. в галерията „Райко Алексиев” на ул. „Раковски” 125 в София интерпретирам теми от Стария и Новия завет. В серията на тази тематика („Мадона”, „Жертвоприношението на Авраам”, „Каин и Авел”, „Изгонването от Рая”, „Блудния син” и др.) съм търсел, както пластически, така и смислово, едно съвременно отношение, тълкуване на тези теми. Това се отнася и до формата и композицията в моите последни пространствено-структурни търсения. Всички тези изложби бяха открити от Светлин Русев, с когото бяхме състуденти и приятели до последния му ден. Заедно споделяхме творчески и съюзни проблеми. Изказвам моята благодарност към него. Удоволствие беше и да си разменяме всяка година по едно художествено произведение. Всички мои неща са в неговата колекция, а неговите – в моя дом. Той беше част от моя творчески живот.

***

Сега работя върху нова работа, паметник на Кирил и Методий в Димитровград, Сърбия и се подготвям за самостоятелна изложба в София.

Август 2020 г.

„Скулптурата е вкаменена мисъл за вечното движение на живота“

Close Menu