Социалистическото наследство – наследство в риск

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Мария Давчева, Стела Ташева

На 20 август, в разгара на лятото, в Съюза на архитектите в България се състоя кръгла маса „Социалистическото наследство – наследство в риск“ с организатор Български национален комитет на ИКОМОС. Фокусът на събитието беше върху състоянието на архитектурното наследство в България от втората половина на XX век във връзка както с нашумелите случаи с монумента „1300 години България“ до НДК и дом-паметника на Бузлуджа, така и с други харизматични, макар и не толкова известни произведения от периода на социализма.

Забележителен гост на форума беше проф. Йорг Хаспел – директор на Държавния орган за опазване на паметниците на културата в Берлин, председател на ИКОМОС – Германия, който представи набор от инициативи на ИКОМОС за социалистическото наследство. За проблематика, идентична на българската, свързана със сгради от периода на социалистическия модернизъм в Молдова и Румъния, обширен доклад изнесе другият важен гост – арх. Русу Думитру, член на Международния научен комитет на ИКОМОС за наследството на ХХ век (ISC20C).

Независимо от ваканционния период, с който съвпадна провеждането на кръглата маса, участието беше засилено, а дискусиите – разгорещени и плодотворни. Присъстваха гости от Столичния общински съвет, авторите на някои от известните структури, граждани и политици, архитекти и градостроители, научни работници, студенти и докторанти. ИИИзк бе една от институциите, която взе активно участие с доклади на двама доценти и един докторант от сектор Архитектура.

Пълната програма на събитието може да бъде видяна тук. Коментар и резюме на срещата е представено и на сайта на БНК на ИКОМОС. Чрез нашата платформа можете да разгледате презентациите на две участнички: доц. д-р арх. Мария Давчева По следите на изгубени архитектурни шедьоври и доц. д-р арх. Стела Ташева Национална идея и социалистическо наследство.

Кръглата маса повдигна множество въпроси – по отношение на дефиницията „социалистическо наследство” и мястото му в наследството на XX век, при определянето на характеристиките и значенията на социалистическите обекти, а също и като визия за бъдещото запазване, преосмисляне или интегриране на културния пласт. Безспорно е обаче рисковото състояние на наличните обекти и структури, както и нуждата от професионална реакция при текущата засилена загуба на ценностни качества.

kragla masa davcheva

kragla masa tasheva

programa krygla masa

Социалистическото наследство – наследство в риск

Close Menu