Станислав Памукчиев

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Проект „Преминаване – траектории във времето“

По повод 70-годишнината на художника

Куратор: проф. д-р Петер Цанев

3 – 28 април 2023
СБХ – Шипка 6
зали 1А, 1В, 1С
откриване: 3 април, понеделник, 18:00 часа

Проектът „Преминаване – траектории във времето“ е по повод 70 – годишнината на професор Станислав Памукчие и представя нови творби и селекция на етапни произведения от 45-годишната творческа практика на художника. Развива се в две паралелни експозиции, на две отделни локации – „Паралелни траектории“, галерия на СБХ – Шипка 6, и „Депо – 80“, галерия „Арте“, София.

 „Паралелни траектории“ се разгръща в трите зали на първия етаж на „Шипка“ 6. Представя последните непоказвани голямоформатни картини: цикъл „Процесии“, развитие на дългогодишния проект „Завръщане“; нови адаптирани в мащаба на пространството, значими за автора пластични инсталации: „Проходи“ и „Междинни полета – стълбите“; мултимедиен проект „Междинни полета – кула убежище“; обекти от цикъла „Биографично“; видеоинсталация „Думи във времето“; звукова инсталация „Процесия на звука“, създадена специално за изложбата от композитора Асен Аврамов.

Водеща идея на експозицията е да представи в едно пространство и в единодействие паралелните траектории на творческите търсения и реализации на автора, на вътрешното единство на артистичната позиция независимо от смяната на пластически и концептуални подходи – фигурална картина, картината като обект, обект, пластическа инсталация, видео и мултимедия; звукова инсталация.

Станислав Памукчиев

Close Menu