Съюзът на артистите в България обяви номинациите за Националните награди ИКАР 2023

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

На 2 февруари в 12:00 часа се проведе официалната пресконференция, на която Съюзът на артистите в България обяви номинациите за Националните награди ИКАР 2023. Събитието се проведе във VIVACOM Art Hall Oborishte 5.

Пресконференцията откри председателят на САБ Христо Мутафчиев, който пожела на добър час на всички номинирани. На събитието беше представено и мотото на тазгодишното издание на Софийския театрален салон: „Изберете театъра“. 

Имената на всички номинирани спектакли и артисти са публикувани в сайта на Съюза на артистите в България на този адрес. Представители на комисията, определила номинациите за най-добри постижения в областта на драматичния театър, бяха журналистът Анна Ангелова, актьорът Веселин Мезеклиев, театроведите Деница Езекиева и д-р Ина Божидарова. Представители на комисията, която определя номинираните за най-добри постижения в областта на кукленото изкуство, бяха режисьорът проф. Румен Рачев и театроведът Светломира Стоянова, а комисията, определила номинациите, излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства, се представляваше от хореографа Росен Михайлов.

На събитието присъстваше и заместник-министърът на културата проф. Борислава Танева. Столичната община беше представена от главния експерт в Дирекция „Култура“ – Нели Горанова, която поздрави всички за новото начало и отличи значимостта на събитието: „Наградите Икар и Софийският театрален салон са важни стратегически събития, които дават възможност на всички софиянци да се запознаят с постиженията на извънстоличните театри. Съюзът на артистите представя пълна картина на постиженията в българския театър. Поздравявам ви и за това чудесно мото. Предполагам, че всички ние бихме направили точно това – да изберем театъра“.

Тази година публиката отново ще има възможност да подкрепи своя фаворит, като участва в онлайн гласуването в сайта на САБ до 27 март на този линк.

По традиция най-престижните отличия в областта на сценичните изкуства се присъждат от 1974 година в Световния ден на театъра – 27 март. Всички номинирани спектакли ще бъдат представени в рамките на ХVІII-ото издание на Софийския театрален салон, който е част от Календара на културните събития на Столичната община, както и от Националния културен календар на Министерството на културата.

Официалната 49-а церемония по връчването на наградите ще се проведе на 27 март в Народния театър, а събитието ще се излъчи от Българската национална телевизия.

Институционални партньори на Софийския театрален салон са Министерството на културата, Столичната община и Националният фонд „Култура“.

Събитията се провеждат със съдействието на Благотворителната програма  „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН, Fibank, Фабрика „Ден и нощ“, Philip Morris, Nescafe Dolce Gusto, Nоuhau Salon, Hill Clinic. Медийни партньори са Българската национална телевизия, БТА, БГ Радио, artSofia, Въпреки.com, Артакция, dir.bg, Impressio.bg.

Съюзът на артистите в България обяви номинациите за Националните награди ИКАР 2023

Close Menu