С песен срещу страха и стреса

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Кои са песните, които повдигат духа на италианците по време на карантината от  коронавирус?

La tradizione non consiste nel conservare le ceneri ma nel mantenere viva una fiamma” (Традицията не се състои в запазването на пепелта, а в поддържането на жив пламък) – Jean Leon Jaures

През последните дни италианците, поставени под домашна карантина заради заразата от коронавирус, отново доказаха, че са нация с невероятно силен дух. В Интернет бяха публикувани много клипове, които показват как хората се опитват да преодолеят страха и стреса от пандемията, давайки си кураж с музика. Италианците пеят от балконите си различни патриотични и популярни песни, свирят на акордеон или дайре (Сицилия), китара (Рим), тромпет и др., танцуват под звуците на „Макарена“, и така си създават собствени моменти на солидарност и общност. В Салерно най-често звучи националния химн “Fratelli d’Italia”, в Неапол – песента на Андреа Санино „Abbracciame“, в Сиена – народната песен на надеждата „E mentre Siena dorme” с популярния рефрен „Viva Siena”, в Торино „Bella Ciao“. На  много места се изпълнява култовата за италианците песен на Доменико Модуньо „Volare”.

Ще представя някои детайли за този репертоар от патриотични, революционни, традиционни, популярни или естрадни песни, за да се опитаме да разберем по-добре спонтанния им избор, да осъзнаем отново ролята на музиката в трудни моменти, да научим повече за авторите и стила на посочените заглавия.

Патриотичният текст на националния химн „Il Canto degli Italiani“, известен още като  “Fratelli d’Italia” („Братя италианци“) заради началната фраза, и като “Inno di Mameli” заради името на текстописеца си Гофредо Мамели, е по музика на Микеле Новаро. Мамели и Новаро, родолюбци и автори на тази обичана песен, която датира още от епохата на Рисорджименто – времето на италианските борби за независимост, създали творба в размер 4/4, Си-бемол мажор, състояща се от шест строфи и рефрен, който се пее в края на всяка строфа.

“Bella Ciao” („Привет, красавице“) е италианска протестна песен с неизвестен автор и музика по народни мотиви, която разказва за трудния живот на жените, работещи в сурови условия по оризищата на Северна Италия през XIX век. Песента звучи и по време на Италианската съпротива през Втората Световна война.

Сред най-изпълняваните песни е и „E mentre la Siena dorme” („И докато Сиена спи“), която отразява не само националната гордост, но и местния патриотизъм на хората от малкия италиански град; това е старинна, традиционна балада, а рефренът й възпява героизма и жертвоготовността на жителите на града още през тежките времена на Средновековието: „Viva la nostra Siena, la più bella delle città!“ („Да живее  нашата Сиена, най-хубавият град“).

“Nel blu dipinto di blu”(„Небесна синева“), повече  известна с началото на припева си като „Volare“ („Летя“) или с продължението „ Volare, cantаre“ („Летя, пея“), е песен на композитора и певец Доменико Модуньо. Текстът е на поета Франко Милячи. Модуньо е единственият певец, който е печелил четири пъти  първата награда на фестивала „Сан Ремо“ като за първи път това се случва с именно с “Volare” през 1958 г. През 60-те год. на 20-ти век песента придобива световна известност и са издадени 27 милиона плочи. Само за един ден е излъчена от радиостанциите в Ню Йорк 112 пъти.

IL MATTINO.it съобщава, че “Abbracciame“ („Прегърни ме“) от Андреа Санино се превръща само за дни в химн на народа, който не се предава на коварния вирус, забраняващ всеки контакт. Преди всичко, ситуацията не позволява прегръдките – емоционалният жест, който винаги е представлявал любовта, но също така и връзката между хората, народите и, метафорично казано, неприкосновените идеи на човечеството. Успехът на певеца от Ерколано (б. а. – Ерколано е град в провинция Неапол, на южния склон на вулкана Везувий) тръгва от балконите в подножието на Везувий, за да се разпространи в цялата провинция и дори в страната; песента става саундтрак на флашмобовете по балконите, и излиза на първото място в класaцията на най-сваляните хитове. По данни на същото издание, „Андреа Санино е обявил, че иска да дари приходите на една от болниците, ангажирани в борбата срещу коронавирус. След пет дълги години от появата й, само благодарение на Вашата сила – съобщава във Facebook самият Андреа Санино – „Прегърни ме“ е първа в класацията на най-сваляните песни в Италия! Ще помоля моя лейбъл Zeus Record да дари приходите от това за изследвания или за някоя от болниците, участващи в битката!!! Благодаря, гордея се с вас, всичко това е малко чудо“.

С песен срещу страха и стреса

Close Menu