„Чудомирови празници 2020“, гр. Казанлък

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

За 27 пореден път – от рождения ден на Чудомир (25 март) до Деня на шегата (1 април), Казанлък ще стане притегателен център за художници, артисти, музиканти, писатели и поети от цялата страна. Тази година форумът е посветен на 130-годишнината от рождението на Димитър Чорбаджийски-Чудомир (1890 – 1967) и 125-годишнината от рождението на неговата съпруга – художничката Мара Нонова-Чорбаджийска (1895 – 1974). Организирани от Община Казанлък, Фондация „Чудомир“ и Литературно-художествен музей „Чудомир“, привличайки публика от всички възрасти, тези ежегодни празници на литературата и изкуствата отдавна са се превърнали в органична част от културния живот на града и всяка пролет са очаквани с нетърпение.

Разнородните творчески и социални активности на Чудомир, многобройните му дейности и заеманите от него длъжности са трудно изброими: художник-карикатурист, писател-сатирик, гимназиален учител, краевед, публицист. Той е сред основателите, а впоследствие и главен редактор на вестник „Казанлъшка искра“, уредник и директор на краеведския музей „Искра“, председател на дружеството на художниците в гр. Казанлък, част от състава на настоятелството на читалище „Искра” и на комисията по благоустройство, дописник на много столични и извънстолични вестници и списания, постоянен член на журиращите екипи на прегледите на художествената самодейност и на фолклорни събори в региона („Тракия пее” и други), екскурзовод, основател на фонд за култура, дарител… Лаконичен израз на тези привидно несъвместими изяви е сполучливото му автоописание: „Учителствах малко време, след това станах директор на местния музей, влязох в управата на читалището, редактирах вестник, рисувах декори, дегизирах артистите-самодейци, завеждах литкръжок, бях експерт в съда по фалшиви документи и станах не само общественик, но и въобщественик. Сега на стари години съм пенсионер, но еднакво ме интересува история, археология, белетристика и живопис…”.

В пълен синхон с многостранната, „въобщественическа“ фигура на своя патрон, „Чудомировите празници“ са пъстри и богати – тяхната палитра съчетава театър и изобразителни изкуства, музика и литература, танц и фотография… През годините форумът се обогатява и развива, програмата се надгражда с нови компоненти, но неизменно включва изложби (живопис, карикатура, фотография), театрални и оперни спектакли, концерти и многобройни конкурси с различен фокус. Специална е грижата и за детската аудитория – с поглед към най-малките са интересни творчески ателиета, състезания със забавна тематика, представления и изложби на рисунки.

За настоящото по-специално издание, свързано с две годишнини, организаторите са подготвили богат спектър от над 30 събития. Добрина Матова – Директор на ЛХМ „Чудомир“, посочва сред акцентите от наситената празнична седмица връчването на няколко традиционни отличия. Фондация „Чудомир“ и вестник „Стършел“ ежегодно присъждат награда за къс хумористичен разказ „Чудомир“. В деня на тържественото откриване – 25 март, тя ще бъде връчена за 51. път. Наградата „Комедийният хит на сезона“ ще стане известна след приключването на 19-то издание на едноименния театрален фестивал, в който ще се състезават пет спектакъла по Чудомирови творби, представени от театрални трупи от София, Силистра, Кърджали и Казанлък. Ще бъде оповестена на официалното закриване на „Чудомирови празници 2020“ на 1 април.

В афиша на Чудомировите дни са включени също две едноактни камерни опери („Медиумът“ и „Телефонът“ от Джан Карло Меноти, от репертоара на Държавна опера Стара Загора, 31 март), мюзикъл („Вечеринка“ по Чудомир, дело на казанлъшки творчески екип, 30 март), рок концерт („ROCK ‘N‘ ROLL & FRIENDS”, 28 март), концерт на Недялко Йорданов и Хайгашот Агасян (1 април), арт инсталация в градска среда, седем изложби. Пред казанлъшката публика ще бъдат представени седем нови литературни издания с участието на техните автори – Татяна Лолова, Георги Тошев, Юлия Пискулийска, Светослав Иванов и други. Ще се проведат и няколко детски конкурса – за весела детска рисунка, за литературна хумористична творба и за изпълнение на хумористична творба: „Малките нашенци“ (с международно участие, 27 март), „Присмехулници“ (27 март) и  „Чудонемирчета“ (28 март).

Концертът на акапелната вокална група „Спектрум“ (Боряна Йорданова – сопран, Весела Морова – алт, Атанас Кулински – тенор, Янко Янков – баритон и Константин Бейков – бас, вокални перкусии), чийто репертоар съчетава елементи на поп, джаз и фолклор, е на Благовещение (25 март). Радващото се на голям интерес неделно матине предоставя подиум както на авторитетни музиканти, така и на млади дарования. Тази година това са Росен Идеалов (кларинет) и Надежда Цанова (пиано). Програмата на концерта им „Духът на Романтизма“ (29 март) е съставена от  камерни произведения от Карл Мария фон Вебер, Роберт Шуман, Йоханес Брамс, Ленард Бърнстейн. Подготвена е по повод 40-годишната сценична дейност на изявения кларинетист и вече е представена в София в края на миналата година в прекрасното творческо сътрудничество на талантливата, родена в Казанлък пианистка. 

В станалата вече традиционна национална научна конференция ежегодно участват литератори, изкуствоведи, музеолози, изследователи на различни аспекти на Чудомировото творчество. Сред тях са и учени от Института за изследване на изкуствата – БАН. Нейното шесто издание „Нашенци – век по-късно, все така живи“ също ще премине под знака на бележитите годишнини (27 март).

И тази година в рамките на „Чудомирови празници“ има голям брой „изнесени събития“. Две пътуващи изложби с оригинали и репродукции на акварели на самобитния творец ще бъдат представени през март, април и май в различни градове на страната – Стара Загора, Пазарджик, Кърджали и Шабла. В момента те гостуват в софийски изложбени пространства. 

На 20 февруари в Столична библиотека беше открита изложбата „Нашенци“ с 34 репродукции на акварели на Димитър Чорбаджийски – Чудомир, която може да бъде разгледана до 29 февруари. Експонирани са и особено ценни първи издания на негови литературни творби, съхранявани във фондовете на библиотеката.

Оригинали на Димитър Чорбаджийски – 63 работи, създадени в периода от 1927 до 1965 година, притежание на Литературно-художествен музей „Чудомир“, представя и Галерия „Финес“. Тази изложба е с особена стойност, защото представлява част от личната селекция на художника (състояща се от общо 81 творби) за неговата последна приживе подготвена, четвърта самостоятелна изложба. Състояла се през 1966 година в Казанлък, след това е показвана с огромен успех и зад граница – в Будапеща, Братислава, Виена, Москва, Анкара, Скопие. В София може да бъде видяна от 11 февруари до 5 март.

Пълната програма на „Чудомирови празници 2020“, както и други събития, свързани с юбилейните годишнини могат да се проследят на сайта на Литературно-художествен музей „Чудомир“: http://chudomir.eu/

„Чудомирови празници 2020“, гр. Казанлък

Close Menu