Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Асоциацията на колежите за изкуствата/College Art Association (САА) е основана през 1911 г. като едно от многобройните северноамерикански просветни дружества http://www.collegeart.org/about/. Една от впечатляващите дейности на асоциацията е публикуването на три специализирани и реферирани издания за изкуства: Art Bulletin, Art Journal и CAA.Reviews. Всяка година през месец февруари САА провежда своята годишна конференция, която претендира да е най-голямото събитие в областта на изкуствата и знанието за тях в света.

104-тата годишна „конференция“ на САА се проведе в хотел „Мариот Уардман Парк“, Вашингтон, в периода 03.–08.02.2016 г. В нея взеха участие между 3 и 4 хиляди професионалисти (предимно историци на изкуството), което прави събитието по-мащабно от конгрес според европейските представи (най-многолюдният Византоложки конгрес бе в Москва, защото събра 1500 участници). В действителност научната част в това събитие е доста размита в различни интердисциплинарни сесии по предварително заявени панели и подбрани участници. Там не се споделят особени нови открития в различни области на историята на изкуството, а се коментират идеи, техники на преподаване, проекти и най-вече се установяват контакти. Съществена част от събитието, което бих нарекъл по-скоро форум, е търсенето на работа: млади висшисти припомнят на своите професори, че все още не са си намерили работа по специалността, или утвърдени преподаватели си търсят още по-престижен колеж или университет. Във връзка с това се предлагат и семинари, които помагат на безработните хуманитари да подготвят по-добро CV, учат ги как да се представят по-убедително на интервю за работа и т.н. Обучителната част на форума обхваща обаче и самите творци. Предлагат се уъркшопове, на които психолози и писатели учат художниците, фотографите и скулпторите как да представят сами творбите си в галерии, музеи, пред различни аудитории, както и по какъв начин да промотират работата си сред галеристите и критиците. Отново за творците са предназначени и срещите с производители на материали, които им показват нови техники с новите си продукти. За всички мероприятия се плаща, заради което всички участници неуморно сноват от зала в зала, разговарят и разменят координати. Присъствието тук се мотивира и от съпътстващия панаир на книгите за изкуства, на който са представени всички сериозни американски издателства. В края на форума цените на книгите падат драстично и всички си тръгват огънати, но щастливи от тежестта на мечтаните книги. На форума присъстват освен това студенти, галеристи, музейни работници, собственици на фирми, които произвеждат интерактивни образователни игри, издатели на книги, специализирани списания и учебници, музиканти и всякакви интересни персони от всички раси и възрасти, които имат идея как да разнообразят познанието за света на изкуството, който в САЩ е доста обемен. За мен бе изненада да разбера например, че студентите по анимация в някои от американските колежи едновременно създават визуален и музикален образ със средствата на новите технологии.

С други думи, за почти седмица форумът на САА дава уникална възможност на хора, които се занимават с изкуство, с история на изкуството, с преподаването им, публикуване и търговия на изкуство да се срещнат и да обсъдят бъдещите си лични и гилдийни планове. Следващата годишна конференция на САА е през февруари 2017 г., но ще се проведе в Ню Йорк.

От пет години фондация Paul Getty и САА имат програма за стипендии за участие на чуждестранни учени в годишния форум на САА http://www.collegeart.org/CAA-GettyInternationalProgram/. Чуждестранните учени изкуствоведи, одобрени от организаторите, стават пълноправни членове на САА за една година, ползват се от правото безплатно да участват във форума и имат задължението да изнесат доклад по предварително одобрена тема на колоквиум в деня преди началото на голямото събитие. Грантът покрива всички разноски по издаването на виза, пътуването и пребиваването на успешните кандидати в САЩ.

Кандидатстването се обявява в края на месец август предната година и за него освен необходимите документи на кандидата се изисква само препоръката на неговия работодател. За конференцията през 2016 г. се бяха явили 68 кандидати от различни държави, а одобрените бяха 15, сред които имах честта да бъда и аз.

Шарен свят – шарен форум

Close Menu