46-а НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА НА БЪЛГАРСКАТА КАРИКАТУРА

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

15 – 31 юли 2021

Националната изложба „Карикатура” е ежегодно и обичано от публиката събитие – преглед на постиженията на съвременните български художници, работещи в областта на различните жанрове на карикатурата. 46-ото издание се организира от секция „Карикатура” към Съюз на българските художници с любезното домакинство на НДК.

Изложбата цели да стимулира развитието на изкуството на карикатурата в България;  да допринася  за популяризиране на творчеството на българските карикатуристи, които и тази година получиха редица награди в страната и в чужбина, и преди всичко да провокира и развесели своите зрители.

В изложбата са представени произведения на повече от 30 съвременни български автори, създадени от 1 април 2020 до днес. Освен карикатури и шаржове на известни личности в изложбата могат да бъдат видени сатирични рисунки, дигитална графика, живопис.

Темите, както винаги, са разнообразни, с преобладаващ интерес към политическата сатира, пандемията и кризата като основен „вдъхновител“, не липсват и произведения на футболна и еротична тематика.

            Жури в състав: Стоян Дечев, Валери Александров – Валекс, Диляна Николова, Любомир Михайлов, Светлин Стефанов, ще определи наградите на СБХ и секция „Карикатура”, както и авторитетната награда на Столична община, учредена в памет на големия български художник Доньо Донев. Всички награди ще бъдат обявени по време на официалното откриване.

Откриванe – 15 юли 2021, 18.00 часа

НДК, фоайе Запад, вход А4

46-а НАЦИОНАЛНА ИЗЛОЖБА НА БЪЛГАРСКАТА КАРИКАТУРА

Close Menu