70 години НГПИ „Св. Лука“

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

СЪЮЗ НА БЪЛГАРСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ

70 ГОДИНИ НГПИ „СВ. ЛУКА“

Изложба на учениците

СБХ „Шипка“ 6, ет. 2, зала 1А

17 май – 2 юни 2023

откриване: сряда, 17 май, 18:00 часа

Ученици от всички специалности на Национална гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ – София ще представят най-добрите си творби, създадени през последните пет години под ръководството на техните преподаватели.

Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука“ в София е културна институция с история и утвърден авторитет сред училищата по изкуствата и висшите художествени институти в страната. Тя носи името на Свети Лука – основоположник на християнската живопис и покровител на изкуствата.

Основана през 1953 като малко занаятчийско училище в покрайнините на града, днес тя е със статут на Национална гимназия и от 2008 се помещава в сграда – архитектурен паметник на културата, строена през 1922–1929 по проект на арх. Михаил Пушкаров.

В училището учат близо 500 ученици в осем специалности:
Художествена дърворезба, Художествена тъкан, Художествена обработка на метали, Детски играчки и сувенири, Рекламна графика, Силикатен дизайн, Пространствен дизайн и Моден дизайн. Освен всички общообразователни учебни предмети се изучават: рисуване, живопис, скулптура, история на изкуството, компютърна графика, пластична анатомия и перспектива. Преподавателите в училището са изявени български художници с богати творчески биографии. Много от бившите ученици са вече дългогодишни учители в гимназията.

От 2010 в училището функционира галерия „Св. Лука“ и в нея се представят изложби на известни български художници, на преподаватели и изявени ученици от училището. 

70 години НГПИ „Св. Лука“

Close Menu