VODKAST: ЗЛАТНА РОЗА 2023, Част XI

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

От 20 до 28 септември 2023 г. се проведе 41-ото издание на фестивала на българския игрален филм „Златна роза“. В рубрика VODKAST ви представяме някои от най-интересните разговори между творците и общността на професионалната филмова критика.

Фестивалът инициира няколко дискусии и една от тях бе състоянието и  перспективите пред българското късометражно кино. Сред сериозните проблеми според авторите, са липсата на опции за разпространение на фестивали, както и честите откази на продуценти да работят за такива проекти, заради липсата на реализация и слабата възвръщаемост.

Филмите имат възможност да се финансират от Националния филмов център (НФЦ), но творците посочиха, че трябва да се намалят таксите за кандидатстване и да се променят условията при оценяване. Директорът на центъра Петър Тодоров, който присъства на разговора, посочи, че от 1 януари 2024 г. ще влезе в сила нов правилник за дейността на Изпълнителната агенция, в който тези промени ще станат факт и условията ще бъдат облекчени, а таксите по-ниски. Той каза още, че се мисли в посока финансиране в отделна секция за първи и втори дебютен филм на даден автор.

Снимки: Емилиян Ялъмов

Платформа за изкуства благодари за съдействието на ARTIN VISION

VODKAST: ЗЛАТНА РОЗА 2023, Част XI

Close Menu