Епос за любов и раздяла

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Сред акцентите на изключително богатата и разнообразна програма на 54-тото издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“, преминало под мотото „Единство в многообразието“, беше концертът с произведения от съвременни южнокорейски композитори „Епос за любов и раздяла“, състоял се на 27 юни 2023 в Концертната зала на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. За трета поредна година фестивалният обектив е насочен към сравнително малко познатата, екзотична източна култура. Музикалният и артистичен обмен между България и Корея постепенно се обогатява и надгражда с нови начини на взаимодействие между български и корейски изпълнители, с нови творби и все по-атрактивни възможности за тяхното представяне. Ползотворното сътрудничество се осъществява в различни посоки и вече включва интересни съчетания между корейски и български народни инструменти, традиционни корейски танци и костюми, участие на български композитори.

През 2021 година корейската композиторска школа е „във фокус“-а на „Софийски музикални седмици“, като произведения от няколко корейски композитори са поверени на български изпълнители[1]. В следващото 53-то фестивално издание корейската музика е в изпълнение на български и корейски певци и инструменталисти в красиви традиционни костюми. Представени са различни жанрове, съчетаващи усвоеното от съвременната западноевропейска музика с национални елементи, за различни комбинации от музикални инструменти[2], реализирана е и лекция за традиционната корейска музика[3]. Тази година програмата е пъстър калейдоскоп от творби с корени в корейския национален епос. Добавени са още по-интересни компоненти – традиционен и съвременен корейски танц, включени са нови национални корейски и български инструменти (сенхуан и кавал), както и две световни премиери от български автори.

Концерт-спектакълът „Епос за любов и раздяла“ е организиран от Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Съорганизатори са „Музикално общество Изток – Запад“, важно е партньорството и на Arts Council Korea/Съвет по изкуствата на Корея, на Министерството на културата, спорта и туризма и Посолството на Република Корея, както и на Асоциацията на Корейската общност в България.

За първи път на българска сцена прозвучаха седем творби от последното десетилетие, написани между 2011 и 2022 от водещи съвременни корейски композитори: Гонйонг Ли, Юнгьонг Парк, Ънхе Ким, Бокнам Ли, Соккън Ги, Уиьон Ким, както и две световни премиери от Георги Арнаудов и Асен Аврамов, поръчани от фестивала „Софийски музикални седмици“ и създадени специално за този концерт на базата на нетипични темброви съчетания между корейски и български традиционни духови инструменти и перкусии. Представени бяха от превъзходни корейски инструменталисти, певци и танцьори – професори и преподаватели в различни образователни институции (Седжонгски университет, Мьонгджи университет, Донгьи университет, Корейска национална академия за изкуство), съвместно с утвърдени и съвсем млади български изпълнители (преподаватели в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Нов български университет, Националното музикално училище „Любомир Пипков“, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, студенти и дипломанти, солисти на оперни театри).

Корейските традиционни струнни и духови инструменти: корейска цитра – 12 струнен гаягъм и неговата модерна 25-струнна версия, корейска флейта дегъм, сенхуан, дансо, пири, тепьонсо и различни перкусии, представляват особен интерес за нашата публика, а в случая за първи път български композитори създават свои опуси за някои от тях.

„В лятна градина“ (2011) от Гонйонг Ли е песен за корейска цитра гуагъм, обединяваща две летни преживявания на автора, случили се в различни континенти. Вдъхновена е от негови парижки впечатления и поезия на Шарл Бодлер, но и от летуване в корейска кралска вила от XVIII век в Мьонгокхон, чиято обстановка му напомня за стихове на Дугьонг Джног от Династия Джосон. С много майсторство и елегантност емоцията на творбата беше пресъздадена от Джиьон Ли – една от водещите участнички в концертното събитие.

Песента „Гашири“ (2020) за мъжки гласове, кавал и перкусии от Юнгьонг Парк е посветена на любовна раздяла по текст от едноименен светски аноним от жанра „Корьо Гайо“ („Корьо Согйо“) на Династия Корьо (918–1392). Проникновената творба, основаваща се на сборник с песни от VII до XV век, беше представена с много чувство от корейския народен певец Дохьон Ким, заедно с тенора Юрий Николов, баритоните Свилен Денчев и Георги Димитров, съпровождани на кавал от Васил Василев и младия перкусионист Чарли Милов.

„Куче“, „Крава“ и „Кон“ от Ънхе Ким са из цикъла „Дванадесетте зодиакални животни“ (2022). Пиесите за виолончело и пиано изобразяват три от 12-те животни от източния зодиакален календар, съответстващи на рождената година. Произведението е изградено изцяло в западноевропейската музикална традиция, без участието на корейски национални инструменти. Има програмен характер, използвани са оригинални звукоизобразителни елементи, изразяващи най-характерните черти на животните – вярното куче, спокойната крава и капризният, необуздан кон. Вдъхновеното и прецизно изпълнение на виолончелистката Теодора Атанасова и пианистката Даниела Янева получи заслужени адмирации.

Много красива вокална лирика по стихове на корейски поети предложи Гоньонг Ли. Трите миниатюри – „Любов“ по текст на пастора Икуан Мун за баритон и пиано, „Нощна разходка“ по стихотворение на поетесата Сънгсун Ли и „Зимна любов“ по текст на Джонгхи Го за сопран и пиано са създадени през 2020. Чудесно бяха пресътворени от Свилен Денчев и Елена Механджийска, съпровождани от Даниела Янева.

„Хеохуа – любов на мига“ (2020) от Уиьон Ким съчетава български и корейски народни инструменти – кавал и 25-струнен гаягъм, с пиано и перкусии. Цветята „хеохуа“, които разбират думите, имат и преносни значения – красота или компаньонка от древни времена (гисенг). Пиесата изобразява самотата и болката, скрити зад привидно бляскавия живот на гисенгите, както и жадуваната, но мимолетна любов. В пресъздаването на драматичните чувства много добра ансамбловост и висок професионализъм показаха изпълнителите Джиьон Ли, Чарли Милов, Васил Василев и Даниела Янева.

Особено атрактивни бяха пиесите, представени с танц и традиционни корейски костюми и реквизит.

„Ципцанга“ (2022) е аранжимент на Соккън Гил за пири, сенхуан и джангу на една част – „Чунханга“, от корейския традиционен моно спектакъл „Пансори“. В основата ѝ е красива любов, завършила с тежко наказание и много тъга, изразена чрез песен. Според бележките в програмата, авторът използва разнообразни ритмични модули от област Гьонги. Много изящно беше участието на танцьорите Йонсан Гуон, Ксения Бакалова и Марина Хараламбова, допълващо инструменталното изпълнение на Соьоп Ким, Соккън Гил, Ънхе Ким и Бокнам Ли.

Българската публика се запозна с една от версиите на „Елегия“ (2020) от Бокнам Ли – за оригинална комбинация от 25 струнен гаягъм и виолончело и с добавен танц специално за този концерт. Музиката разкрива дълбоки чувства – болка и скръб, предизвикани от актуална съвременна тема – човешките трагедии в резултат на тероризъм, войни и катаклизми. Силно въздействащи бяха Теодора Атанасова и Джиьон Ли, както и хореографията на Татяна Соколова, реализирана от пластичните Ксения Бакалова и Марина Хараламбова.

Оставям двете български произведения за финал, защото те са нов, креативен компонент в корейския концерт и трябва специално да се откроят.

Съвсем кратката „Песен“ за дансо и сенхуан (2023) от Георги Арнаудов е интересна в няколко аспекта. Творбата за първи път представя на българска сцена традиционния корейски духов инструмент сенхуан. В съчетание с по-познатия у нас дансо, специфичният многогласен инструмент чрез привидно простичка мелодия показва българската фолклорна ритмика и метрика от по-различен ъгъл, пречупена през призмата на звучността на нетипични тембри, характерни за Изтока. Световната ѝ премиера осъществиха Сокман Юн, вече гостувал в България, и Соьоп Ким.

„Вятърът между клоните“ (2023) от Асен Аврамов – композитор „във фокус“ на тазгодишните „Софийски музикални седмици“, е широко разгърната творба за дегъм и перкусии, много подходящо подкрепена с танц. Създадена е в източната традиция и има звукоизобразителен, съзерцателен характер. Според описанието на автора в програмата, съчетанието между тембрите на ударните инструменти и корейската флейта изобразява клонки на изсъхнало дърво, поклащащи се от вятъра. Скритото послание в тази красива картина, напомнящо за кръговрата на живота подобно на звуково хайку, беше сполучливо пресъздадено от Сокман Юн, Чарли Милов и танцьора Йонсан Гуон в първото публично представяне на произведението.

Българо-корейското сътрудничество във фестивала имаше и други измерения чрез прояви в по-различен формат. На 26 юни 2023 в Зала № 48 на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ се състоя лекцията „Смес от звуци, смес от култури“ на госта от Република Корея проф. Гонйонг Ли – авторитетна личност в своята страна и зад граница. Композитор и преподавател, основател на първия музикален университет в Сеул и председател на Съюза на корейските композитори, директор на Националната опера и член на Борда на Arts Council of Korea, лекторът по увлекателен начин се спря на значението на колаборациите в изкуството, на религиозните и исторически етапи в корейската музика, на съвременните форми на партньорство в културата.Ил. 10

Бележки


[1] „Полет над корейската нощ“. Музика от съвременни корейски композитори в изпълнение на Негина Стоянова – цигулка, Кристиян Калоянов – кларинет, Теодора Атанасова – виолончело, Маргарита Илиева – пиано и Александър Лиалиос – пиано (14 юни 2021).

[2] „Тамян и танци с маски“. Произведения от съвременните южнокорейски композитори Бьонги Хуанг, Уийон Ким, Юнгьонг Парк, Сухйе Ким, Гуангхи Ким, Бокнам Ли в изпълнение на Соккън Гил, Юджонг Ли, Хеджонг Ли, Юндже Хо, Сокман Юн, Сухуанг Джо, Сангюн Сонг, Негина Стоянова – цигулка, Мария Вълчанова – виола, Анатоли Кръстев – виолончело, Мирела Бойчева – пиано, Мирослав Димов и Чарли Милов – перкусии (14 юни 2022).

[3] Лекция на композиторката от Южна Корея Юнгьонг Парк „Традиционната корейска музика през съвременната призма“ (13 юни 2022).

Епос за любов и раздяла

Close Menu