НУТРИКУЛА/НЕВЪЗМОЖНИ ДЕЙСТВИЯ

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email
Share on print

Фотокнига от Мартин Атанасов

Откриване: 10 септември, 16:30-21:00 часа/ One Book Bookstore

Мартин Атанасов: “През 2020 Ясен Василев ме покани да документирам работен процес и да помисля върху фотокнига, свързана с физическото соло „Нутрикула“ и колективния пърформанс „Невъзможни действия“, в който десет изпълнители активират солото едновременно и така създават негови вариации. Така се появи това издание от процеса и в процеса.

„НУТРИКУЛА/НЕВЪЗМОЖНИ ДЕЙСТВИЯ“ е фотокнига, импулс и отзвук. Изградена е от две основни меки книжни тела – едното разказва и показва солото „Нутрикула“, а второто ни пренася чрез селекция от кадри в процеса по правене и изпълнение на „Невъзможни действия“ в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс.”

Изпълнител на “Нутрикула”: Василия Дребова. Изпълнители на “Невъзможни действия”: Братан Братанов, Василия Дребова, Жана Пенчева, Изабел Миткова, Искра Проданова, Мариян Маринов, Мартина Апостолова, Михаил Бонев, Цвета Дойчева, Цветина Матова

Мартин Атанасов е визуален артист, базиран в София. През 2014 г. завършва Филмовата академия в Прага (FAMU), специалност Фотография. Работи в областта на фотокнигата. През последните години участва и развива различни проекти, свързани с фотография, книга и визуална антропология. Един от последните му проекти е „Природен индекс“ в колаборация с антрополога Константин Георгиев и политолога Юлия Роне.

Ясен Василев завършва НАТФИЗ и Шанхайската театрална академия и работи в полето на съвременния танц и пърформанс като драматург и критик. От 2018 сътрудничи на белгийския хореограф от ирански произход Есан Хемат и пише редовно за Springback magazine, списанието за танц към европейската мрежа Aerowaves.

NUTRICULA стартира през 2015 като сътрудничество с Филип Куаме Боафо, пърформанс артист и изследовател от Гана, и оттогава е активиран и представян от различни изпълнители и в различни формати в Шанхай, Лисабон, Вилнюс, Бремен, Бергамо, Торино, Барселона, Тайпе, Волда, Кристиансанд, София, а през 2022 предстоят нови ателиета в Брюксел, Трондхайм и Валета.

РАДАР СОФИЯ е първата резидентска програма в България с фокус драматургична работа. Има перманентна отворена покана за безплатен едномесечен престой на чуждестранни артисти в София, а редовно обявява и конкурси за стипендии. Партньор е на базираната в Хелзинки резидентска мрежа “Artist at Risk”.

ДРАМА ПАКТ е неформална група от писатели и артисти, които споделят ресурси, вместо да се състезават за тях. Замислена е като платформа, която да развива, подпомага и продуцира нови форми и формати в съвременната драматургия.

НУТРИКУЛА/НЕВЪЗМОЖНИ ДЕЙСТВИЯ

Close Menu