29 май 2021

Св. Йоан Кукузел – „Учител на учителите“

Св.-Йоан-Кукузел21-e1622196185329-225x300Според приетата от ЮНЕСКО рождена година на св. Йоан Кукузел, 1280, през 2020 г. се навършиха 740 години от рождението на видния композитор, певец, педагог и реформатор. По този повод в навечерието на най-светлия български празник, 24 май, излезе от печат нов сборник с проучвания върху него – "Св. Йоан Кукузел – личност, творчество, епоха".

Сборникът e издаден от Университетско издателство "Св. Климент Охридски" съвместно с Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, със съдействието на Институт за изследване на изкуствата, Българската православна църква и с благословията на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български. Публикувани са най-новите научни открития на изтъкнати медиевисти от България, Гърция и Италия по отношение изследването на личността, творчеството и епохата на големия музикант.

Коментираната проблематика, свързана с този необикновен музикант, е обширна и комплексна. Тя не засяга само областта на музиката, но и на литургиката, богословието, филологията, изобразителните изкуства, общата история, палеографията, изворознанието и археографията. Не засяга и само една народностна култура – дейността на св. Йоан Кукузел излиза извън тесните регионално-географски рамки и се вписва в голямото непреходно наследство, завещано ни от византийско-славянската цивилизация, като достига и до Западна Европа. Дейност, запазила стойността си до днес и за българската музика, в която остават многобройни песнопения, означени като „български“, свързани с неговото име и с имената на негови най-близки съратници и последователи, прехвърлили мост от минало към съвременност.