1 дек 2021

130 години от рождението на пионера на българското кино Васил Гендов

Постер_Гендов_черно-бял - CopyИнститутът за изследване на изкуствата на БАН и Държавна агенция „Архиви“ имат удоволствието да поканят всички интересуващи се от историята на българското кино и култура на изложбата „Васил Гендов. Живот между театъра и киното“ по случай 130 години от рождението на пионера на българското кино, която ще се открие на 7 декември 2021 г. , вторник от 17.00 ч. в Изложбена зала „Архиви“ на ДА „Архиви“ на ул. „Московска“ №5.

За представителите на медии ще бъде осигурен приоритетен достъп за разглеждане на изложбата и интервюта с екипа от 14.00 до 16.30 ч в деня на откриването.

Изложбата се осъществява от научен екип на сектор „Екранни изкуства“ на Института за изследване на изкуствата при БАН с ръководител доц. д-р Александър Донев и с участието на гл. ас. д-р Теодора Дончева и гл. ас. д-р Деян Статулов. Научен консултант на проекта е доктор на изкуствознанието Петър Кърджилов. Значителен принос за реализацията на изложбата имат Кирил Кирилов /гл. специалист/ и Димитър Стоименов /началник отдел/ в дирекция „Публичност на архивите“ към Държавна агенция „Архиви“ . Художник-оформител на изложбата е Даниел Нечев.

Експозицията е съставена от 30 табла в размер 70 х 100, посветени на различни теми от биографията и творческия път на Васил Гендов, и няколко десетки ценни експонати и документи, които досега не са напускали музейните и архивни хранилища. За първи път се представят пред широката публика редица неизвестни факти за пионера на българското кино, а така също и непоказвани досега фотографии, документи от личния му архив, предаден в Националния исторически музей, както и документи, съхранявани във фондовете на ДА „Архиви“.  

Изложбата си поставя за цел не само да отдаде почит на един от основателите на българското филмово изкуство, но и да приближи съвременната публика до реалните размери на неговата значимост и неоценим принос в българската култура от първата половина на ХХ век. Сред показаните за първи път в изложбата документи са неизвестни досега ръкописи с оригиналните пиеси и драматизации на Васил Гендов, които той пише за своята пътуваща театрална трупа. Ще бъде експониран и опазеният и съхранен в ДА „Архиви“ най-стар, оцелял до днес български филмов плакат, изработен за филма на В. Гендов „Бай Ганьо“ (1922) – открит при подготовката на изложбата.

Проектът се осъшествява с финансовата подкрепа на Столична община, Столична програма Култура, Направление „София – творчески град на киното (под егидата на ЮНЕСКО)” и с любезното съдействие на Българска национална филмотека, Национален исторически музей, Народен театър „Иван Вазов“, ФилмсканПро в партньорство със Съюза на артистите в България, Националния политехнически музей, кината „Дом на киното“, „Влайкова“, „Евросинема“, “G8 Cinema”.

Изложбата „Васил Гендов. Живот между театъра и киното“ може да бъде посетена от 7 декември 2021 г. до 13 януари 2022 г. в Изложбена зала „Архиви“ на ДА „Архиви“ на ул. „Московска“ №5.