23 юни 2022

Вечер, посветена на българското документално кино

Представяне на книгата на Теодора Стоилова-Дончева и връчване на наградата „Съживеното наследство“ на Института за изследване на изкуствата на БАН

 
POKANA 27.06Вечер, посветена на българското документално кино, ще се проведе на 27 юни, 18.30 ч., в кино „Одеон“. Тя ще включва представяне на новата книга на Теодора Стоилова-Дончева и връчването на ежегодната награда на Института за изследване на изкуствата на БАН „Съживеното наследство“.

„Българско посттоталитарно документално кино. Похвати, тенденции, автори, филми, анализи“ е най-новото изследване на гл. ас. Теодора Стоилова-Дончева, издание на Института за изследване на изкуствата на БАН.  Текстът анализира основните събития и процеси в документалното ни кино между 1989 и 2020 г. и е първата книга от няколко десетилетия, която е изцяло фокусирана върху българската документалистика.

По време на събитието ще бъде връчена и наградата на Института за изследване на изкуствата на БАН „Съживено наследство“ на българската режисьорка и продуцентка на документални филми Адела Пеева. Зрителите ще имат възможността да видят и прожекция на 32-минутния й документален филм  „В името на спорта“ (1983).