10 ное 2015

ПОЧИНА ПРОФ. Д.ИЗК. АЛЕКСАНДЪР ЯНАКИЕВ

Няколко месеца след навършването на 60 години внезапно, по време на командировка в Атина, почина изтъкнатият ни колега проф. Александър Янакиев, дългогодишен преподавател в НАТФИЗ и СУ “Св. Климент Охридски”, служител на Българската национална филмотека и основател на изданието “Cinema.bg”. В биографията му са записани членства в Съюза на българските филмови дейци, Съюза на българските журналисти, Европейската филмова академия и The Bulgarian Studies Association. Участваше неуморно в журирането и организацията на множество кинофестивали и конференции, подготвяше проекти за популяризацията и дигитализацията на културното ни наследство. Той бе директор на Института за изследване на изкуствата при БАН в продължение на десетте най-тежки за Академията години, както член и председател на Комисията за нормативни и общоакадемични актове към Общото събрание на БАН. Под негово ръководство бяха възпитани множество студенти, докторанти и специалисти.
Ще го запомним с впечатляващата му отдаденост на институцията, със склонността му да открива неподозирани детайли и ракурси, с аристократичния му дух, със способността да съветва търпеливо всички, да прощава и да се бори за каузите си.
Преждевременната кончина на Александър Янакиев доказва още веднъж, че всичко е всуе, но “Да възнесем, скъпи братя и сестри, молитва към Христа Бога и от все сърце да въззовем: Со святыми упокой, Христе, души раб Твоих, идеже несть болезнь, ни печаль, ни воздихание, но жизнь безконечная. Амин”.
Почивай в мир, Сашо, в безконечното си пътешествие.

Опелото ще бъде в сряда, 17 юни, от 13,00 часа в църквата „Света Параскева“, на ул. „Раковски“ 58.