1 мар 2018

ART HOUR. „ВУЙЧО ВАНЬО“ от А. П. Чехов на на младежка театрална трупа „Фатазия“ от гр. Ихтиман

Plakat_DidoВ рамките на инициативата ART HOUR на Института за изследване на изкуствата на 9 март от 19.30 ч. ще се състои софийската премиера на спектакъла „Вуйчо Ваньо“, подготвена от младежка театрална трупа „Фантазия от град Ихтиман“. Постановката ще бъде представена на откритата Арт сцена Шипка с любезното домакинство на Руския културно-информационен център. 
 
Театрална група „Фантазия” е създадена през 2011 г към читалище „Слънце – 1879“ – град Ихтиман. В нея на театрално изкуство се учат деца, младежи и девойки на възраст от 6 до 18 години. През годините младежката група има пет премиери: „Ромео и Жулиета“, „Тартюф“, „Ревизор“, „Да бъдеш Хамлет“ и „Черна комедия“. От 2013 г. е създадена и детска школа, която досега представи на публиката спектаклите „Червената шапчица и приятели“, „Копче за сън“, „Приказки по телефона“, „Шекспир за начинаещи“ и др.  През годините група „Фантазия“ изнася и тематични коледни рецитали – „Тавански спомен“ (по Валери Петров), „Крилете на вестителя“ (по стихове на Борис Христов), „Герои и демони“ (по повод 180 г. от рождението на Васил Левски) и др. За шест години в школата са се обучавали над 60 млади таланти. Двама от тях вече са студенти по актьорско майсторство, а на останалите им предстои кандидатстване в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.
Ръководител на групата е д-р Деян Статулов, главен асистент от сектор „Екранни изкуства” в Института за изследване на изкуствата, БАН и кинонаблюдател в предаването „Като на кино“ по bTV и bTV Cinema.
 
9 март 2019 (петък), 19.30 ч.
Открита Арт сцена Шипка
Руски културно-информационен център, ул. „Шипка“ 34
Вход – свободен!