27 ное 2019

Кръгла маса „Документ и анимация: филмов език и зрителска рецепция“

Сектор „Екранни изкуства“ към Института за изследване на изкуствата – БАН с финансовото съдействие на Националния филмов център организира кръгла маса на тема „Документ и анимация: филмов език и зрителска рецепция“ в рамките на ХХІV Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“ на 30.11.2019 г. Кръглата маса е част от проекта на сектор „Екранни изкуства“ „Посттоталитарното българско кино – модели и идентичности“, фонд „Научни изследвания“.
Участниците ще дискутират актуални теми от развитието на най-новото българско документално и анимационно кино. Обект на анализ ще бъдат новите модели и изразни средства във филмовия език; документалното кино и съвременното общество; историческият дискурс; хибридните форми и смесването на видовете, жанровете и стиловете в киното; артистичните възможности на „старите“ и „новите“ технологии; проблеми на документалното и анимационното кино във връзката им със зрителя и други.
Дискусията е широко отворена за всички участници във фестивала.
 
Програма:
 
Надежда Маринчевска
Представяне на проекта „Посттоталитарното българско кино – модели и идентичности“ и презентация на двете успешно реализирани издания: сборник от международната конференция ‘Post-totalitarian Cinema in Eastern European Countries: Models and Identities’ и книгата на Петя Александрова „Предимства и предизвикателства на късите форми. Модели и практики на българското късометражно игрално кино“.
 
Теодора Дончева
Зрителската рецепция и българските документални филми
 
Александър Донев
Новото а-социално българско документално кино
 
Андроника Мартонова
Българското пост-тоталитарно документално кино и азиатската тематика: твърде малко, но от сърце. Как възприемаме „чуждия“ и чуждата култура.
 
Деян Статулов
Изкушенията на биографичния филм
 
Тамара Пещерска-Йорданов
Възстановката – режисьорски похват в документалните портретни филми
 
Росен Спасов
Аудиовизуалното наследство и документалното кино
 
Петя Александрова
Възможни срещи на неигралното кино със зрителите
 
Анджела Гоцис
Сюрреалистични практики в съвременното българско анимационно кино
 
Надежда Маринчевска
Новата българска анимация: артистичен възход и публика „нула“
 
Предложените теми в кръглата маса имат за цел да провокират широка дискусия със сценаристи, режисьори, критици, художници, продуценти, оператори и всички професионалисти в областта на документалното и анимационното кино.